latinica  ћирилица
21/06/2017 |  15:37 ⇒ 15:41 | Аутор: РТРС

Иванић: ЕУ први пут озбиљно опредијељена за БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је данас европским парламентарцима у Бриселу да је задовољан чињеницом што је ЕУ по први пут озбиљно опредијељена за БиХ, тим прије јер се очекује добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ и активација Акционог плана за чланство у НАТО, али без разговора о чланству у НАТО.
Младен Иванић (фото: N1) -
Младен Иванић (фото: N1)

Током разговора са Групом пријатеља БиХ у Европском парламенту, он је у својству шефа делегације БиХ информисао саговорнике о унутрашњој политичкој ситуацији у БиХ и стању у региону, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Иванић је нагласио је да је БиХ потребна Европа, будући да није добро да БиХ буде изолована.

"У случају да БиХ остане изолована, тада још више долазе до изражаја три супротстављена концепта. У том случају, таква, изолована БиХ не би била атрактивна ни инвеститорима", рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Иванић је објаснио да БиХ мора да ради на промјени имиџа и да је било какав напредак немогућ без испуњавања основног предуслова - спремности на компромис, наводи се у саопштењу.

Он је признао да је актуелни сазив Предсједништва БиХ и на том, али и на другим пољима могао да уради много више.

Према његовим ријечима, у наредном периоду могуће су двије крупне и позитивне ствари - стицање статуса кандидата БиХ за ЕУ и активација Акционог плана за чланство /МАП/, али без разговора о чланству у НАТО-у.

С обзиром на чињеницу да у вези са тим питањем не постоји сагласност унутар БиХ, предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је да ће се тим послом бавити неке друге генерације политичара.

Говорећи о ситуацији у региону, Иванић је рекао да атмосфера у цјелини није задовољавајућа.

У делегацији је, осим предсједавајућег Иванића, био и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Он је информисао европске парламентарце о активностима извршне власти на пољу европских и интеграција у НАТО, нагласивши да је иза БиХ најуспјешнија година у раду БиХ на европском пољу.

Иванић је данас разговарао и са извјестиоцем Европског парламента за БиХ Кристијаном Дан Предом о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и припремама одговора на Упитник Европске комисије.

Саговорници су изразили наду да ће, на обострано задовољство, БиХ убрзати европски пут, са посебним нагласком на поступак стицања статуса кандидата.

Иванић наставља радну посјету Бриселу, а за вечерас је планиран састанак са предсједником Европске народне партије Џозефом Долом.

Иванић би сутра требало да учествује на проширеном самиту Европске народне партије, а у плану је и његов сусрет са високим представником за спољну и безбједносну политику ЕУ Федериком Могерини, предсједником Савјета Европске уније Доналдом Туском, министром спољних послова Белгије Дидијером Рејндерсом, а на маргинама самита планиран је сусрет са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом и предсједником Европског парламента Антонијом Тајанијем.

Извор: СРНА