latinica  ћирилица
30/05/2017 |  18:13 | Аутор: РТРС

Продановић: Радна група у застоју, као и скоро све комисије Представничког дома

Члан Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства БиХ Лазар Продановић оцијенио је данас у Сарајеву да је рад ове групе у застоју, као и рад скоро свих комисија Парламентарне скупштине БиХ, односно у Представничком дому.
Лазар Продановић - Фото: РТРС
Лазар ПродановићФото: РТРС

Након што је ово радно тијело одржало радни састанак без присуства чланова из Савјета министара БиХ, Продановић је рекао новинарима да није оптимиста да ће Интерресорна радна група нешто урадити.

"Објективно би, према мом мишљењу, било значајно када бисмо побољшали квалитет бирачких одбора и начин пребројавања гласова, те бирачке спискове", прецизирао је Продановић, који је и посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Према његовим ријечима, тешко је очекивати да друга питања буду ријешена, поготово питања која се тичу одлука Уставног суда БиХ у вези са избориним законодавством и изборима у Мостару или уједначавања вриједности гласа.

"Нисам сигуран у том смислу да ће бити постигнут напредак", рекао је Продановић.

Као разлог за песимизам Продановић је навео непостојање у довољној мјери повјерења и политичке воље за измјене и побољшање изборног законодавства, за које истиче да је кључно послије устава једне земље.

"То је питање демократизације БиХ", објаснио је Продановић.

Наводећи да до сада није видио радни материјал СДА у вези са Изборним законом БиХ, Продановић је рекао да је потребно водити расправу о свим приједлозима да би се дошло до рјешења.

"Сигуран сам да се неће ништа урадити до општих избора у имплементацији одлуке `Сејдић-Финци` у начину избора чланова Предсједништва", истакао је Продановић.

Он је подсјетио да спровођење чека и одлука Уставног суда БиХ у вези са Домом народа Федерације БиХ.

"СНСД је јако заинтересован да се ријеши питање попуњености и једнаког статуса Клуба делегата српског народа у Дому народа ФБиХ", поручио је Продановић.

Интерресорна радна група за измјене изборног законодавства БиХ, коју чине по три представника Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине, Савјета министара и Централне изборне комисије БиХ, почетком јула на састанку изван Сарајева требало би да финализује свој рад.

Извор: Срна