latinica  ћирилица
30/05/2017 |  17:25 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Петрић: Нема говора о неодржавању општих избора 2018. године

Предсједавајући Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства БиХ БиХ Бранко Петрић изјавио је данас да су беспредметне спекулације о томе да ли ће идуће године бити општих избора, и додао да ће они бити одржани.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

"Измјене Изборног закона БиХ не доводе у питање расписивање избора", рекао је новинарима Петрић, који је и члан Централне изборне комисије.

Он је истакао да се ништа није промијенило од претходних општих избора, односно да постоје све уставне и законске претпоставке и обавезе за расписивање избора 2018. године.

Тек кад се избори спроведу и формирају органи власти изабрани на општим изборима, додао је Петрић, слиједи други круг избора, за домове народа, гдје могу настати одређени неспоразуми.

Интерресорна радна група за измјену изборног законодавства БиХ данас је у Сарајеву одржала радни састанак, без представника Савјета министра БиХ, на којем је договорено да почетком јула буде одржан састанак, највјероватније у Неуму, на којем би био финализован рад овог радног тијела.

Подсјећајући да ЦИК БиХ по закону има законодавну иницијативу у изборном закнодавству, Петрић је рекао да је "под лупу" стављено комплетно изборно законодавство.

"Ми радимо оно што је у нашој надлежности, а што нема неку посебну специфичну политичку тежину, и тај документ ће бити завршен и упућен у процедуру", навео је Петрић, прецизрајући да се то не односи на крупна уставна питања у вези са изборима.

Према његовим ријечима, првенствено је ријеч о увођењу новог института привременог гласања и скидања забране или ембарга за увођење нове технологије у изборни процес.

"Неопходно је извршити преиспитивање изборних јединица на свим нивоима ради уједначавања права гласа", додао је Петрић.

Он је истакао да у Изборном закону БиХ, али и другим законима у БиХ, након посљедњег пописа становништва постоји велика конфузија у вези са терминима посљедњи попис становништва и попис становништва из 1991. године, што су референтне тачке за разне омјере и одлучивања.

"Мораћемо све то анализирати и одлучити се које термине и критеријуме примјењивати", рекао је Петрић.

Када је ријеч о сједници Интерресорне радне групе на којој треба да буде финализован њен рад, Петрић је изразио наду да ће до тада политички субјекти који раде на законским приједлозима за испуњавање обавеза из пресуда које се тичу изборног процеса имати јасне ставове.

"Сва отворена питања биће на дневном реду и покушаћемо да их ријешимо", рекао је Петрић.

Подсјећајући да је питање избора у Мостару годинама на дневном реду, он је истакао да је ријеч о уставно-политичком питању Федерације БиХ.

Интерресорну радну групу за измјену изборног законодавства БиХ чине по три представника Представничког и Дома народа Парламентарне скуштине, Савјета министара и ЦИК-а БиХ.

Извор: Срна