latinica  ћирилица
24/04/2017 |  07:52 ⇒ 25/04/2017 | 08:54 | Аутор: РТРС

Чланови Међурелигијског вијећа обишли мјеста страдања у БиХ (ФОТО/ВИДЕО)

Чланови Међурелигијског вијећа БиХ посјетили су мјеста страдања Срба, Хрвата, Јевреја и Бошњака на локалитетима Казани код Сарајева, Крижанчево Село и Крушчицу у општини Витез, те Корићанске стијене у општини Кнежево. Данашње посјете организоване су ради постизања већег разумијевања и враћања повјерења међу народима у БиХ.
Парастос на Казанима - Фото: РТРС
Парастос на КазанимаФото: РТРС

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије на локалитету изнад Казана служио је молитву сарајевским Србима убијеним током посљедњег рата. Од средине 1992. до октобра 1993. године над Казанима су убиjaни Срби, чија тијела су потом бацана у јаму.

Помен убијеним Србима на Казанима (Фото: РТРС)

- Ово је прилика да позовемо наш народ, све људе у БиХ- Јевреје, Бошњаке/муслимане, Хрвате/католике, Србе/православце да учинимо све, колико год нас то стоји, да се овакве ствари никад не догоде - рекао је епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

Помен у Крижанчевом Селу (Фото: РТРС)

У Крижанчевом Селу молитву је предводио надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић. Вјерски великодостојници посјетили су и Крушћицу у општини Витез, гдје је Борис Кожемјакин одржао помен за жртве концентрационог логора из Другог свјетског рата.

- Желимо изграђивати у јавности осјећај поштивања жртава рата. Иза тих жртава рата постоје људи који су рањени, који су остали без својих и желио бих да јавност напокон почне поштивати жртве рата - рекао је надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић.

Молитва у Кризанчевом Селу (Фото: РТРС)

На Корићанским стијенама молитву је предводио замјеник поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеин Смајић.

- Хоћемо да кажемо да је жртва- жртва и да јој искажемо своје вјерничко поштовање управо онако како то свака од божијих књига налаже - рекао је замјеник поглавара ИЗ у БиХ Хусеин Смајић.

Крушчица: Помен јеврејским жртвама (Фото: РТРС)

Посјете су завршене састанком представника Међурелигијског вијећа на којем је размотрена могућност даљег интензивирања сарадње.