latinica  ћирилица
21/04/2017 |  11:39 ⇒ 14:41 | Аутор: РТРС

Убрзати рад на предметима ратних злочина

Представници Тужилаштва и Суда БиХ активно ће учествовати и допринијети предстојећим измјенама и допунама Стратегије на нивоу БиХ за рад на предметима ратних злочина, ради убрзања рада на предметима и ефикаснијег провођења владавине права, истакнуто је данас на састанку званичника одјељења за ратне злочине Тужилаштва и Суда БиХ.
Представници Тужилаштва и Суда БиХ - Фото: СРНА
Представници Тужилаштва и Суда БиХФото: СРНА

Теме састанка биле су процесуирање предмета у којима се оптужени налазе у сусједним земљама, ефикасније просљеђивање предмета ратних злочина ентитетским правосудним институцијама, оцјењивање сложености предмета, као и што ефикаснији рад на свим предметима ратних злочина.

Разговарано је о сарадњи Суда и Тужилаштва БиХ, у складу са Стратегијом на нивоу БиХ за процесуирање предмета ратних злочина и препорукама из извјештаја мисије ОЕБС-а и судије Џоане Корнер, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Било је ријечи и о анализирању и праћењу процесуирања прослијеђених предмета, о будућим едукацијама правосудних ентитетских званичника у том сегменту ради уједначавања праксе ентитетских и правосудних институција на нивоу БиХ у процесуирању ратних злочина.

Вршилац дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић, те запослени у Посебном одјељењу за ратне злочине Изет Одобашић и Станко Благић, састали су се са сталним судским вијећем за предмете ратних злочина, које чине предсједник Кривичног одјељења Суда БиХ Минка Крехо, као и судије Жељка Маренић и Станиша Глухајић.

Извор: СРНА