latinica  ћирилица
20/04/2017 |  17:56 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

"Неусвајањем закона смо се довели у тешку ситуацију"

Предсједавајући Клуба посланика СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Амир Фазлић изјавио је да је штета што данас није по хитној процедури усвојен сет приједлога закона који представљају услов за наставак кредитног аранжмана са ММФ-ом.

"Нажалост, данас смо били свједоци парламентарне расправе и још једног покушаја да усвојимо сет закона који би обезбиједио покретање инфраструктурних објеката у БиХ, прије свега ауто-пута на Коридору `Пет це`", рекао је Фазлић новинарима.

Он је истакао да је познато шта значи покретање тих великих капиталних пројеката за БиХ.

"Нормално, томе је претходила расправа о закључцима који су требало прије свега да обезбиједе сигурности пољопривредним произвођачима, да обезбиједе сигурност грађанима да до повећања горива не треба да дође", рекао је Фазлић.

Он је подсјетио на став СДА да повећања цијена горива не треба да сносе само грађани, него и да нешто могу кориговати и дистрибутери.

"Зашто и они не би сносили те трошкове, а не све да иде на терет грађана. Нажалост, популизам, политика која иде да се додвори грађанима, а не сагледава реалну ситуацију довела је до овога", нагласио је Фазлић.

Предсједавајући Клуба СДА нагласио је да је чињеница да је успорен напредак у земљи у којој се не гради инфраструктура.

"Мислим да смо се овим довели у тешку ситуацију, цијела земља, и пољопривреда и сви грађани. Мислим да је већа штета што ово данас нисмо усвојили", рекао је Фазлић.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није прихватио захтјев Савјета министара БиХ за разматрање по хитном поступку четири законска приједлога чије усвајање представља услов за наставак кредитног аранжмана са ММФ-ом и упутио их је у скраћену парламентарну процедуру.

За хитну процедуру је гласало 19 посланика, против је било такође 19, док су уздржана била два посланика.

Извор: Срна