latinica  ћирилица
30/03/2017 |  18:58 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Због ношења никаба Лејле Хасић из БиХ, Исламско вијеће Норвешке на удару (ВИДЕО)

Норвешка муслиманска организација Исламски савјет Норвешке, нашла се на удару. И то због никаба који носи њихова нова службеница Лејла Хасић, поријеклом из БиХ. То су осудили, не само норвешка јавност и политичари, већ и бројне исламске организације.
Никаб - Фото: РТРС
НикабФото: РТРС

!Лејла Хасић добила је посао службенице за комуникације у Исламском савјету Норвешке. Ништа не би било спорно да Лејла не носи никаб. Због тога је, иначе отворено, норвешко друштво критиковало Исламски савјет.

Министарка културе Норвешке Линда Хофстед Хелеланд истиче да је ово непромишљен потез који ће само створити нову дистанцираност и неразумијевање.

Критике су стигле и од муслимана у Норвешкој, али и бројних исламских удружења.

"Забринути смо због сигнала које Исламски савјет шаље у турбулентном времену растуће исламофобије. Једини који имају корист од оваквих одлука су они који мрзе муслимане и екстремни муслимани", каже се у саопштењу исламских организација.

У Лејлину одбрану стао је Исламски савјет. Њима, кажу, није спорно што су запослили жену, чије се лице неће видјети због никаба.

Мехтаб Афсар, генерални секретар Исламског вијећа Норвешке каже да су имали много добрих кандидата, али да је Лејла била најбоља.

"Она неће бити јавно лице, већ ће радити у канцеларији", истиче Афсар.

Занимљиво је да је Хасићева запослена након што је Исламски савјет Норвешке добио 59 хиљада долара од Министарства културе.

"Они су тај новац добили за градњу дијалога и разумијевања. Ова њихова одлука у томе, нажалост, не помаже" додаје министарка Хелеланд.

Прошле године у норвешком парламенту изгласана је подршка забрани ношење никаба у школама, а премијерка Ерна Солберг раније је изјавила да не би запослила неког ко носи никаб.