latinica  ћирилица
24/03/2017 |  09:09 ⇒ 13:37 | Аутор: РТРС

Исламисти контролисали интернет страницу Службе за послове са странцима БиХ

Интернет страница Службе за послове са странцима БиХ била је 16 дана по контролом исламских хакера, на шта нико није реаговао, сазнаје "Еуроблиц".
Хакери (илустрација) - Фото: AP
Хакери (илустрација)Фото: AP

Извори листа из информатичког сектора наводе да су хакери, који су се потписали као "Дарк гоуст" и "Мистер Макс", 7. марта блокирали приступ подацима, а повезани су са хакерском групом "Анонимус гоуст Арабс" - АГА, политичким активистима са Блиског истока чији је циљ промоција ислама и палестинске борбе за независност.

"По обиму оствареног напада и могућим штетним посљедицама овај инцидент заводимо као критичан. Путем прикривених агената покушаћемо да се инфилтрирамо у АГА", наводи се у забиљешци службеног лица у коју је "Еуроблиц" имао увид.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић тврди да нема мјеста за забринутост и да су на интернет страници само јавно доступни подаци, док се до осталих информација не може доћи.

Истовремено се не стишава бура због хаварије на серверу који користи петнаестак институција БиХ, до које је дошло усљед квара система за хлађење у соби са серверима.

Због овога је формирана комисија која пописује штету, док ће истовремено бити покренут дисциплински поступак против одговорних за одржавање система.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да у тренутку када је температура почела да расте у соби са серверима нико није успио да контактира са двојицом инжењера који су и сами морали да реагују, јер су, наводно, мобилном везом повезани са алармом.

Извор: СРНА