latinica  ћирилица
23/03/2017 |  14:31 ⇒ 14:33 | Аутор: РТРС

"Босфор": Ухапшено око 60 лица због кријумчарења миграната

У међународној акцији кодног назива "Босфор" ухапшено је око 60 лица, од чега шест у БиХ и седам у Хрватској, због кријумчарења илегалних миграната са подручја Турске у земље ЕУ, рекао је шеф Одсјека за крим-обавјештајне и аналитичке послове Централне истражне канцеларије Граничне полиције БиХ Аднан Косовац.

Косовац је на конференцији за новинаре истакао да је у БиХ ухапшено шест лица на подручју Сарајева, Велике Кладуше и Чапљине, међу којима четири држављанина БиХ и два Турске, од којих је један стално боравио у БиХ, те додао да је за три лица одређен притвор.

Косовац је нагласио да је за шест мјесеци из Турске ова криминална група пребацила око 100 лица, међу којима су комплетне породице са малом дјецом.

Према његовим ријечима, лица из Турске су у БиХ улазила легално на граничним прелазима или су долазила авионом, а онда су илегално из БиХ пребацивани у Хрватску, за шта су плаћали од 3.000 до 5.000 евра по особи.

Косовац је нагласио да се ова криминална група налазила у Турској, а да је имала људе у девет земаља.

Он је нагласио да је један број ових илегалних миграната враћен у Турску, а дио се се још налази у Хрватској.

Начелник Централне истражне канцеларије Граничне полиције БиХ Семир Пашанбеговић истако је добру сарадњу са полицијом Турске и Хрватске у овој акцији која је припремана осам мјесеци.

Према његовим ријечима, међународна криминална група дјеловала је у више земаља. "У акцији је учествовало више земаља, а усмјерена је на лица осумњичена да су организовано, плански и за велике новчане износе вршили кријумчарење илегалних миграната са подручја Турске преко БиХ и Хрватске, према земљама ЕУ", истакао је Пашанбеговић.

Вођа Службе организованог криминалитета Полицијске управе загребачке Звонимир Петровић нагласио је да је акција спроведена у сарадњи са хрватском Агенцијом за сузбијање корупције и криминала /Ускок/ и Сплитско-далматинском и Загребачком управом полиције.

Петровић каже да су јуче ухапсили седам држављана Хрватске, а пријављено је још једно лице, држављанин Бугарске за којим је расписана поптјерница.

Извор: СРНА