latinica  ћирилица
22/02/2017 |  14:41 ⇒ 14:57 | Аутор: РТРС

Изетбеговић: Иванићево писмо МСП неуставно, Софтић и даље агент БиХ

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и даље тврди да Сакиб Софтић има легитимацију да "у име БиХ подузима све правне радње у вези с тужбом БиХ, које су прописане Статутом и Правилима Суда".

Једна од тих правних радњи, према тумачењу Изетбеговића, је и радња покретања поступка ревизије пресуде од 26. фебруара 2007. године.

У саопштењу за јавност, Изетбеговић наводи да је Софтић као правни агент БиХ у тужби против тадашње СРЈ именован одлуком Предсједништва БиХ 4.октобра 2002.године и да овом одлуком "није прописано било какво ограничење мандата".

За Изетбеговића, ова одлука и даље је службени став Предсједништва БиХ. Бошњачки члан Предсједништва БиХ тврди, да у Статуту и Правилима Међународног суда правде не постоји ни једна одредба која налаже да поступак ревизије пресуде мора бити праћен новом одлуком надлежног органа државе којом се наново именује агент.

Изебеговић сматра да је правно неутемељена теза предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића да је неопходно да Предсједништво БиХ донесе нову одлуку о покретању поступка ревизије и да Софтић нема легитимацију.

Писмо које је Иванић јуче посредством специјалног изасланика упутио Међународном суду правде, у којем је оспорио било чије право да у име БиХ подноси апликације, за Изетбеговића је у директној је колизији "са легалном и легитимном одлуком Предсједништва БиХ из 2002. године и представља неуставно дјеловање у сврху комуницирања приватних ставова".