latinica  ћирилица
18/01/2017 |  17:46 | Аутор: РТРС

Сједница Савјета министара БиХ: ИДДЕЕА да ријеши испоруку пасошких књижица

Савјет министара БиХ очекује од Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ /ИДДЕЕА/ да хитно подузме активности ради превазилажења тренутног стања у вези са обезбјеђењем пасошких књижица за грађане БиХ у складу са важећим законским рјешењима.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

"ИДДЕЕА ће хитно покренути процедуру поступка јавне набавке пасошких књижица, уз напомену да је неопходно ангажовати посебне стручне особе из области јавних набавки и придржавати се уважених навода из рјешења Канцеларије за разматрање жалби", саопштено је из Савјета министара БиХ.

На данашњој сједници, Савјет министара БиХ задужио је ИДДЕЕА да га правовремено информише о стању спровођења поступка јавне набавке за избор добављача пасошких књижица.

Савјет министара БиХ донио је ове закључке након што је упознат с информацијом ИДДЕЕА у којој су набројани узроци проблема у снабдијевању пасошким књижицама након 21. марта, када истиче уговор са садашњим добављачем фирмом "Муекслбауер".

Савјет министара БиХ информисан је да је Канцеларија за разматрање жалби у два наврата зауставила поступак набавке путних исправа, те да постојећи прописи не дозвољавају стварање залиха пасошких књижица.

На основу Информације ИДДЕЕА, Правилник о измјенама Правилника о облику, садржају и минималним заштитним елементима пасоша, дипломатског и службеног пасоша, ступиће на снагу данас, чиме се отклањају примједбе из рјешења Канцеларије за разматрање жалби и омогућава конкурентност у овом поступку.

Савјет министара БиХ утврдио је на данашњој сједници Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управи уз сугестије, који ће бити достављен Парламентарној скупштини БиХ на разматрање по хитном поступку.

Допунама Закона омогућава се Управној инспекцији да, уз непосредни, може вршити и посредни инспекцијски надзор увидом у документацију за више од 2.200 невладиних организација уписаних у Регистар код Министарства правде БиХ, што захтијева знатно мање времена и чини процес надзора ефикаснијим.

На данашњој сједници утврђен је Приједлог протокола између Министарства безбједности БиХ и Министарства унутрашњих послова Србије о спровођењу чланова 13 - 15 Конвенције о полицијској сарадњи у Југоисточној Европи, што ће допринијети бољој стабилности и безбједности у окружењу.

Овим протоколом ближе се уређује начин спровођења хитне потјере преко заједничке копнене границе БиХ и Србије, прекограничне присмотре и контролисане испоруке на територији потписница.

Министарство безбједности доставиће Приједлог поротокола Предсједништву БиХ с уграђеним корекцијама са сједнице у даљу процедуру одобравања, а за потписника из БиХ предложен је министар безбједности.

На сједници је утврђен и Приједлог споразума Савјета министара БиХ и Владе САД о размјени података у вези са безбједносним провјерама о тероризму, којим се додатно унапређују заједничка настојања на спречавању међународног тероризма.

На овај начин се унапређује размјена безбједносних провјера са циљем јачања ефикасне борбе против тероризма. Контакт тачка за сарадњу у БиХ биће Сектор за међународну сарадњу у Министарству безбједности БиХ.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог основа за приступање БиХ амандманима на Римски статут Међународног кривичног суда, којим БиХ потврђује опредијељеност за унапређење заједничке кривичне политике међу чланицама Савјета Европе.

Министарство правде доставиће приједлог основа Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника из БиХ предложен је шеф Мисије БиХ при УН.

Министри су данас усвојили Нацрт политике развоја информационог друштва БиХ за период 2016-2020. година, који ће бити достављен енитетским и надлежним органима Брчко дистрикта на мишљење.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства безбједности БиХ, донио је допуну одлуке о одређивању граничних прелаза у БиХ на којима се могу издавати визе. Овом допуном гранични прелаз Дољани уврштен је међу оне на којима се могу издавати визе.

Савјет министара БиХ дао је сагласност на рјешење Министарства безбједности о именовању чланова радне групе и подгрупа за израду процјене ризика од прања новца и финансирања тероризма у БиХ.

Радна група ће сачинити и Савјету министара БиХ до 15. априла доставити процјену ризика од прања новца и финансирања тероризма у БиХ, а до 10. октобра акциони план за борбу против прања новца и финансирања тероризма у БиХ за период 2018-2022. година.

Савјет министара БиХ усвојио је информацију Министарства безбједности о спровођењу донације опреме за спашавање на води по пројекту формирања, опремања и обучавања Заједничке регионалне јединице за одговор у катастрофама у случају поплава, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Министарство безбједности ће, у сарадњи са надлежним органима цивилне заштите Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ обезбиједити адекватно кориштење и одржавање опреме, као и учешће тимова у планираним обукама у оквиру пројекта.

Ентитетским владама је препоручено да, путем надлежних органа за цивилну заштиту, интензивирају активности на формирању специјализованих снага цивилне заштите и њиховом укључењу у мјешовиту специјализовану јединицу за заштиту и спашавање на нивоу БиХ у складу са Оквирним законом о заштити и спашавању људи и материјалних добара од природних или других несрећа у БиХ.

Након што је БиХ прошле године добила опрему за два тима за спашавање вриједну 61.397 КМ, у овој години планиране су обуке и тренинзи ових тимова које чине по девет припадника за спашавање на води Републичке управе Цивилне заштите и Федералне управе Цивилне заштите. Након завршетка обука, планирана је и заједничка теренска вјежба, чиме ће овај пројект бити завршен.

Министри су на данашњој сједници примили к знању информацију Министарства комуникација и транспорта о ситуацији у области комуникација, са приједлогом мјера које су усмјерене на даљи развој тржишта комуникација.

Министарство комуникација и транспорта БиХ и Регулаторна агенција за комуникације БиХ интензивираће даље заједничке активности на утврђивању приједлога развојних и других стратегија и активности у области законске и регулаторне координације у овој области.

Ријеч је о завршним активностима на припреми Приједлога политике сектора телекомуникација у БиХ за период 2017-2021. година, активностима на припреми приједлога стратегије Широкопојасног приступа у БиХ и других стратешких и планских докумената из области комуникација.

Савјет министара усвојио је и измјене и допуне јединствених правила за израду правних прописа у институцијама БиХ, које ће Министарство правде након техничке поправке текста доставити Парламентарној скупштини БиХ у даљу процедуру.

Ове измјене и допуне прати Методологија процјене утицаја приликом израде прописа којом се стварају услови за израду и доношење квалитетнијих прописа заснованих на расположивим чињеницама и доказима, тако да се прописи спроводе уз најниже могуће трошкове и не стварају препреке пословном окружењу, грађанима и друштву.

Уз измјене и допуне Правила сачињена је Анализа о успостављању система процјене утицаја приликом израде политика/прописа у институцијама БиХ.

На овај начин биће успостављен ефикасан систем за процјену утицаја политика/прописа на нивоу БиХ који слиједи поступак и праксу процјене код израде јавних политика ЕУ и њених земаља чланица.

На приједлог Министарства комуникација и транспорта, Савјет министара донио је Правилник о ближим условима за издавање квалификованих потврда и Правилник о евиденцији повјерилаца с циљем омогућавања пуне примјене Закона о електронском потпису.

Правилницима се, између осталог, прописују ближи услови за издавање квалификованих потврда и услови које овјерилац мора испуњавати за њихово издавање у смислу примјене међународних стандарда, те поузданог обављања ових услуга, као и садржај и начин вођења евиденције овјерилаца који обављају услуге издавања квалификованих потврда.

Доношење ових правилника омогучиће почетак рада канцеларије за надзор и акредитацију при Министарству комуникација и транспорта БиХ.

Извор: СРНА