latinica  ћирилица
08/12/2016 |  15:28 ⇒ 16:04 | Аутор: РТРС

СМ БиХ: Средства за изградњу двије дионице ауто-пута на коридору "Пет це"

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог уговора о зајму за реализацију /Пројекат Коридора `Пет це` 2 – наставак/ између БиХ и Европске банке за обнову и развој, вриједан 76 милиона евра, са роком отплате од 15 година, укључујући четири године грејс периода.
Сједница Савјета министара БиХ - Фото: СРНА
Сједница Савјета министара БиХФото: СРНА

Средства су намијењена изградњи ауто-пута по међународним стандардима дужине 5,8 километара на дионици између Доње Грачанице и Клопча-тунел Печуј и ауто-пута по међународним стандардима дужине 10,4 километра на дионици између Свилаја и Оџака, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Овај пројекат представља наставак пројекта на Коридору "Пет це" 2 финансиран кредитним средствима ЕБРД-а у износу од 80 милиона евра. Приједлог уговора са основама за његово закључивање биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника предложен је министар финансија и трезора.

Утврђен је и Приједлог уговора о зајму између БиХ и Европске банке за обнову и развој за обнову путног и жељезничког приступа Луци Брчко и складишних капацитета, вриједног 10 милиона евра. Очекује се да би овај пројекат требало да буде завршен до краја 2019. године, када ће бити повећан обим претовара у Луци Брчко за 25 одсто, што ће имати позитиван утицај на економски развој ове регије.

Приједлог уговора са основама за његово закључивање биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника предложен је министар финансија и трезора. Савјет министара БиХ прихватио је иницијативу Министарства финансија и трезора и именовало делегацију за вођење преговора ради закључивања уговора о финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ с циљем наставка реализације започетог пројекта обнове болница у Републици Српској.

Овим уговором биће осигурано додатних 15 милиона евра за финансирање изградње и опремање новог техничког блока за централни медицински блок и сјеверно крило Универзитетско-клиничког центра Бањалука, као и набавка и инсталација ИТ опреме. Рок отплате зајма алоцираног на Републику Српску је 25 година, укључујући четири године грејс периода.

Ранијим уговором са ЕИБ-ом за пројекте изградње нове болнице у Бијељини и реконструкцију и опремање Клиничког центра у Бањалуци осигуран је зајам вриједан 100 милиона евра који се успјешно реализује у Републици Српској.

На сједници је усвојен је и извјештај Министарства финансија и трезора "Преглед активности донатора у 2015. години" у којем су наведени пројекти и програми које су у 2015. финансирали чланови Форума за координацију донатора /ДФЦ/, као и анализа стања и реформи које се спроводе у десет сектора у БиХ.

Издвојено је укупно 495,31 милиона евра службене развојне помоћи /ОДА/ у 2015. години, од чега 177,68 милиона евра у облику грантова, 317,63 милиона евра у облику зајмова. Највећи кредитори су били Европска банка за обнову и развој, Свјетска банка, Европска инвестициона банка и Међународна финансијска корпорација, док су ЕУ, САД /УСАИД/, Шведска /Сида/, Швајцарска, УНДП, Њемачка и Јапан, обезбиједили највише грантова.

Највећи удио међународне развојне помоћи у 2015. години издвојен је за сектор конкурентност и иновације /39 одсто/, транспорта /23 одсто/, затим околине и климатских политика /16 одсто/.

Приоритет - припрема одговора на упитник Европске комисије

Савјет министара БиХ примио је данас к знању методологију припреме одговора на Упитник Европске комисије и смјернице за израду одговора за припрему мишљења о захтјеву за чланство у ЕУ, које је припремила Дирекција за европске интеграције.
У саопштењу Савјета министара наводи се да је потребно створити основу за институције на свим нивоима власти с циљем успјешне припреме одговора на питања из Упитника Европске комисије за БиХ, који ће у наредних шест мјесеци бити приоритетни задатак.

Савјет министара БиХ усвојио је информацију Министарства безбједности о спровођењу обавеза садржаних у Акционом плану БиХ за отклањање недостатака у борби против прања новца, с циљем хармонизације система спречавања прања новца и финансирања тероризма са стандардима и препорукама Радне групе за финансијске мјере против прања новца /ФАТФ/.

На сједници је констатовано да је велики број обавеза завршен, те да су интензивиране активности надлежних институција на нивоу БиХ, ентитетском нивоу, те у Брчко дистрикту БиХ за завршетак преосталих обавеза, како би БиХ реализовала Акциони план у складу са постављеним роковима до јануара 2017. године.

Прогрес БиХ у овој области препознао је и Комитет експерата Савјета Европе за евалуацију борбе против прања новца и финансирања терористичких активности /Манивал/, који је на пленарном засједању у Стразбуру јуче одлучио да БиХ буде скинута са листе земаља које имају недостатке у правном оквиру у вези са финансирањем тероризма.

Савјет министара БиХ позвао је институције које до сада нису спровеле одређене активности да у што краћем року испуне своје обавезе из Акционог плана БиХ за отклањање недостатака у борби против прања новца, с циљем хармонизације система спречавања прања новца и финансирања тероризма са ФАТФ стандардима и препорукама.

Преостале обавезе односе се на измјену кривичног закона, те доношење прописа о инвестиционом друштву и вриједносним папирима, као и на успостављање веб-апликације на којој ће бити доступне информације из Регистра удружења и фондација у БиХ.

Министарство безбједности БиХ доставиће овај извјештај владама ентитета и Брчко дистрикта БиХ. На приједлог Министарства за људска права и избјеглице, донесена је одлука о додјели гранта вриједног 41.741 КМ за девет непрофитних организација за јачање веза са исељеништвом.

Средства су намијењена пројектима јачања културне, традиционалне, спортске и сарадње младих са дијаспором.

Грантом је укупно планирано 50.000 КМ, тако да ће за преосталих 8.258 КМ бити расписан додатни јавни позив у складу са одлуком о критеријумима за додјелу грант средстава непрофитним организацијама за активности према исељеништву.

Савјет министара БиХ усвојио је информацију Министарства безбједности о почетку другог прегледног круга спровођења Конвенције УН против корупције у БиХ.

У претходном периоду успјешно је реализован први круг самопроцјене спровођења Конвенције УН против корупције у БиХ, а сада започиње други круг који ће трајати пет година, с тим да ће БиХ бити надгледана у првој години примјене.

Министарство безбједности и Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције заједно ће завршити извјештаје о примјени Конвенције за два поглавља која се односе на БиХ. Ријеч је о поглављима Превентивне мјере за који ће извјештај сачинити Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције и Поврат добара у вези с мјерама превенције прања новца, о чему ће извјештај сачинити Министарство безбједности.

На приједлог Министарства комуникација и транспорта, донесена је одлука о именовању Експертног тима за телекомуникацијска рјешења у институцијама БиХ. Овај тим ће, између осталог, сачинити свеобухватан план телекомуникационих рјешења којим ће се јасно дефинисати економична и ефикасна рјешења за пренос података у институцијама БиХ и свеобухватну анализу постојећег стања, потреба, те изводљивости и рационалности тренутно доступних телекомуникационих рјешења у институцијама БиХ.

Усвојен извјештај о извршењу буџета институција БиХ

Савјет министара БиХ усвојио је данас Извјештај о извршењу буџета институција БиХ за период јануар–септембар ове године у којем се наводи да укупни остварени приходи, примици и финансирање износе 749.437.694 КМ или 79 одсто овогодишњих планираних средстава. Од тога су остварени приходи 699.680.905 КМ, док финансирања и примици износе 49.756.789 КМ, саопштено је из Савјета министара.

У структури прихода доминирају средства са Јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање за финансирање институција БиХ /561.775.888 КМ/, непорески приходи /126.415.350 КМ/, текући трансфери из иностранства /10.866.579 КМ/ и трансфери од других нивоа власти /623.088 КМ/.

Укупно извршени расходи буџета институција БиХ за девет мјесеци ове године износе 632.950.641 КМ или 67 одсто овогодишњег буџета, односно 51 одсто у односу на кориговани који укључује додатна намјенска средства.

У саопштењу из Савјета министара БиХ наводи се да су институције БиХ наставиле са мјерама штедње, уз смањивање трошкова телефонских услуга и репрезентације, а остварени су и приходи од 761.789 КМ, превасходно од продаје моторних возила буџетских корисника због смањивања возног парка.

У периоду јануар-септембар све доспјеле обавезе по основу спољног дуга БиХ су подмирене правовремено и уредно у укупном износу 477,56 милиона КМ.

Савјет министар БиХ данас је размотрио Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ и закључио да ће сугестије изнесене на сједници у писаној форми бити достављене Министарству финансија и трезора до средине наредне седмице, како би Савјет министара БиХ до краја ове године овај приједлог закона упутило Парламентарној скупштини БиХ.

Циљ је доћи до законског текста који ће у цијелости бити усклађен са Политиком плата и накнада у институцијама БиХ, закључцима Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ те препорукама Канцеларије за ревизију.

Овај закон заједно са новим законским рјешењима о државној служби, о раду те о сукобу интереса у институцијама БиХ, на којима раде надлежна министарства, дио је реформског пакета који ће рационалније и системски уредити ове области.

Извор: СРНА