latinica  ћирилица
26/10/2016 |  08:17 ⇒ 16:06 | Аутор: РТРС

Оштра Лука: Једночасовни штрајк упозорења у ОШ "Петар Шкундрић"

Запослени у Основној школи "Петар Шкундрић" у Будимлић Јапри код Оштре Луке данас су једночасовним штрајком упозорења исказали незадовољство својим материјалним положајем, које је узроковано смањењем радничких давања и неисплаћеним дуговањима.

Запослени у Основној школи "Петар Шкундрић" nезадовољни су јер им нису исплаћене накнаде за превоз, рођење дјетета и смртни случај у породици. Ово је био други штрајк упозорења просвјетара, након што је прије пет дана штрајк упозорења организован у школи у Крупи на Уни. 

"Штрајк упозорења је само један наставни час. То је само упозорење Влади РС да већ дужи временски период занемарује обавезе према просвјетним радницима, посебно онима који раде у удаљеним мјестима", рекао је предсједник синиката ове школе Драган Јарић.

Он је оцијенио да је сарадња са ресорним министарством Републике Српске добра, али да је већа одговорност за стање у просвјети на Министарству финансија.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић рекао је да је упутство о обрачуну накнада за превоз донесено 27. септембра, а на снагу је ступило осам дана касније односно 5. октобра, али да се оно примјењује већ за септембар, што је, како је оцијенио, противзаконито.

"Тужићемо оне које су незаконитио обрачунали накнаду за превоз, односно све директоре школа и оне који су им то наложили јер упутство нема ретроактивну примјену", рекао је Гњатић новинарима у Будимлић Јапри за вријеме штрајка.

Он је најавио да ће штрајкови упозорења бити организовани у више школа у Републици Српској у наредним седмицама с циљем да се измире дуговања просвјетним радницима, а акти који им умањују права ставе ван снаге.