latinica  ћирилица
27/09/2016 |  12:52 | Аутор: СРНА

Заједничким дјеловањем до безбједности у региону и Европи

Само сарадњом и заједничким дјеловањем могуће је постићи безбједност, стабилност и владавину права у регији и Европи, поручено је са конференције којом је данас у Сарајеву озваничен почетак твининг пројекта "Јачање спровођења закона" који са 4,5 милиона евра финансира ЕУ.
Халдун Сино - Фото: СРНА
Халдун СиноФото: СРНА

Наставак пројекта унапређења полицијске службе и јачања сарадње, координације и ефикасности агенција за спровођење закона у БиХ трајаће двије године, а његови главни корисници су агенције за спровођење закона у БиХ.

Пројекат ће предводити Савезно министарство унутрашњих послова и Агенција за европске интеграције и економски развој Аустрије, у сарадњи са министарствима унутрашњих послова Хрватске и Словеније.

Помоћник министра безбједности БиХ и вођа пројекта у име БиХ Самир Ризво изјавио је да ће имплементацијом овог пројекта бити постигнут већи број резултата који за циљ имају повећање нивоа безбједности, али и достизање стандарда ЕУ у области унутрашњих послова.

"Овај пројекат ће помоћи да на што квалитетнији начин, поред достизања стандарда у области унутрашњих послова, одговоримо на упитник који ћемо добити о Европске комисије, али и да што квалитетније касније приступимо процесу утврђивања преговарачких позиција", рекао је Ризво.

Он је навео да би пројект требало да резултира повећањем стандарда у обављања послова у полицијским агенцијама, јачањем механизама управљања људским ресурсима, школовањем полиције, стратешким планирањем, провођењем комплексних истрага у случајевима организованог криминала и корупције, примјеном посебних истражних техника, те увођењем цјеложивотног система учења за полицијске службенике у БиХ.

Пројекат ће се, додао је Ризво, бавити и увођењем модерних технологија, а прије свега информационих технологија у рад полицијских агенција.

"Посебна вриједност овог пројекта јесте та што се свих 20 агенција из сектора унутрашњих послова у БиХ полицијских и неполицијских у потпуности сагласило у самом процесу програмирања пројекта, идентификовани су заједнички приоритети, циљеви, мјере и активности који треба заједнички да постигну током наредне двије године колико ће пројекат трајати", закључио је Ризво.

Замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Халдун Сино нагласио је важност владавине права у БиХ, али и подршку ЕУ том процесу путем твининг пројеката.

"У овом пројекту уједињујемо експерте из земаља чланица ЕУ - Аустрије, Хрватске и Словеније, које раде заједно с агенцијама за спровођење закона на свим нивоима у БиХ", рекао је Сино најављујући да ће ЕУ и у будућности пружити подршку агенцијама за спровођење закона у БиХ.

Према његовим ријечима, најновији пројекат односи се на међународну сарадњу, али и сарадњу између агенција у БиХ, што се уклапа у активности из Реформске агенде.

Генерални директор Секције 1 Савезног Министарства унутрашњих послова Аустрије Франц Ајнцингер истакао је да организовани криминал не познаје границе и да је за ефикасно ђеловање против организованог криминала и тероризма потребно прекогранично партнерство полицијских агенција.

Наводећи да постоји дуга традиција стратешке сарадње између БиХ и Аустрије, Ајнцингер је рекао да се овим пројектом чине додатни кораци јачања сарадње са снагама БиХ.