latinica  ћирилица
31/08/2016 |  18:41 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Савез националних мањина Српске тражи Чавићево извињење (ВИДЕО)

Савез националних мањина Републике Српске, затражио је од кандидата за градоначелника Бањалуке, Драгана Чавића да се хитно извини, јер је за противкандидата, Игора Радојичића рекао да не би требало да буде градоначелник, између осталог и јер је Црногорац. Чавић је термин прљава кампања, овим подигао на виши ниво, сматрају аналитичари.
Фрањо Ровер - Фото: РТРС
Фрањо РоверФото: РТРС

Баш када се мислило да је све већ виђено, један од кандидата за градоначелника Бањалуке Драган Чавић прозвао је Игора Радојичића да не би могао да буде кандидат јер је Црногорац.

У Савезу мањина кажу да је то и за кампању превише. Чавић им је, кажу, послао поруку да су непожељни у Бањалуци.

Фрањо Ровер, предсједник Савеза националних мањина Републике Српске, каже да је Чавић овим својим гестом открио своје право лице, испод маске демократе.

- По чему ја нисам добар кандидат ако сам припадник националне мањине, пита се Ровер.

Други Црногорац на бирачком списку у Бањалуци, Саша Чудић каже да не вјерује да Чавић заиста мисли да у граду нема мјеста за Црногорце, али за 23 године политичког живота каже, чуо је свашта, али не и прозивање по националној основи.

Истицање етничких и националних квалификација противкандидата, генерално је добитна комбинација сматрају аналитичари, а у овој кампањи предвиђају и горе ствари.

Да ли Чавић заиста има нешто против Црногораца, или се само занио у жару предизборне кампање, није једино спорно у његовом поступку. Многи тај корак називају и тактички погрешним, јер би националне мањине могле да одиграју и значајну улогу у избору будуће власти у Бањалуци.