latinica  ћирилица
31/08/2016 |  15:53 ⇒ 16:12 | Аутор: РТРС

"Ствараоци Републике Српске": Не може се поништити одлука о референдуму

Асоцијација ствараоци Републике Српске саопштила је да се из изјаве амбасадора ПИК-а о референдуму о Дану Републике може разумијети да је и поборницима и противницима референдума јасно да се он мора одржати и да не постоји начин да се Одлука о расписаном референдуму поништи.
Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" (Архивска фотографија) -
Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" (Архивска фотографија)

Из ове Асоцијације констату да су амбасадори земаља Савјета нашли компромисно решење између инструкција које су имали и сутације у БиХ.

"Међутим, став Савјета би био далеко бољи да је осуђен, или благо укорен,  главни виновник насталог проблема - члан Предсједништва из реда бошњачког народа Бакир Изетбеговић који је злоупотребио позицију у којој се налази. Под паролом заштите БиХ и народа који представља у највишем тијелу БиХ он је инструментализовао своја два члана Уставног суда да такође, злоупотребом органа чији су чланови донесу Одлуку о поништењу историјске одлуке да је 9. јануара 1992. године створена Република Српска. И на тај начин је задат снажан ударац миру у БиХ и самој БиХ", сматрају у овој Асоцијацији.

"Ствараоци Републике Српске" истичу да грађани Српске имају право да се на рефрендуму изјасне о свим важним питањима.

"А што се тиче права грађана Републике Српске да ли и за многа важнија питања могу да затраже одговор од грађана на референдуму давно, још 23. септембра 1993. године дао је Алија Изетбеговић. Он је то урадио потписавши у име, тада муслиманског народа, Заједничку Српско-муслиманску декларацију. А да не би било сумње да ли је то урадио мимо подршке међународне заједнице говори чињеница  да су ту декларацију као свједоци потписали Дејвид Овен и Торвалд Столтенберг", наведено је у саопштењу Асоцијације.

Асоцијација као несраначка невладина организација апелује на одговорне политичаре из БиХ и дипломате из реда земаља које су чланови ПИК-а да дају шансу БиХ.

" Управо онако како је предвиђено заједничком С-М декларацијом. Посебно позивамо Бакира Изетбеговића да повуче све апелција које је поднио против Српског народа и Републике Српске и да се суздржи од оних које је у намјери да поднесе. Јер, као што се силом ни један брак не може сачувати, тако се ни силом Српски народ не може силом задржати у БиХ ако му се као колективитету проблематизује најсветије вриједности као што је дан кад је рођена Република Српска", наведено је у саопштењу.

Асоцијација ствараоци Републике Српске изразила је велику захвалност руском амбасадору Петру Иванцову што је "изузећем подршке одлуци ПИК-а снажно подржао мир у БиХ и саму БиХ".