latinica  ћирилица
31/08/2016 |  11:51 ⇒ 01/09/2016 | 07:40 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Очекујемо да Уставни суд уважи наше аргументе (ВИДЕО)

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић очекује да Уставни суд БиХ 17. септембра уважи аргументе изнесене у захтјеву за преиспитивање одлуке о Дану Републике Српске који је поднијела Народна скупштина.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Истиче - референдум о Дану Републике ни на који начин не дерогира одлуку Уставног суда БиХ, и ни на који начин не угрожава уставноправни оквир државе, интегритет и суверенитет БиХ.

Бошњачка страна захтијева да њихова апелација буде приоритет и да референдум у Српској буде спријечен. 

Уставни суд БиХ требало би, сматра предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, да на сљедећој сједници уважи аргументе из захтјева за преиспитивање одлуке о Дану Републике Српске који је послала Скупштина. Упућивањем апелације Уставном суду Српска је показала, каже Чубриловић, да поштује овај орган и да користи сва легална средства за доказивање правне ваљаности својих аката: "Стављањем ван снаге одлуке којом оспорава Дан Републике Српске, Уставни суд БиХ показао би да је одговоран орган који је спреман за изналажење рјешења и смиривање политичких тензија, које је управо проузроковао доношењем политичке одлуке и оспоравањем норме које нема у Закону о празницима Републике Српске."

До усвајања захтјева Републике Српске тешко да ће доћи, сигуран је правни стручњак Витомир Поповић.

- Имам информацију да ће Уставни суд одбити да се прихвати понављање поступка јер сада расправља Мало вијеће. Мора да се расправља на Великом вијећу, а и они ће покушати да остану код своје одлуке. Нека свако остане код своје одлуке па нека иде у смјеру у ком иде, каже Поповић.

Из Института за међународну политику и привреду из Београда поручују да је неопходно да се страсти што прије смире и да се нађе мирно рјешење: "У овом тренутку је најбитније да се ипак смире узаврели односи у БиХ, некако додатно стишају и то на начин да се крене у дубоку унутрашњу расправу о самом карактеру и будућности БиХ."

Уставни суд БиХ засједаће 17. септембра, када ће бити познато да ли ће се на дневном реду наћи захтјев Републике Српске, или апелације бошњачких политичара.