latinica  ћирилица
31/08/2016 |  10:43 ⇒ 13:56 | Аутор: Блиц

Бореновић: Референдум у Српској је потреба и не вријеђа никога

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић рекао је да референдум о Дану Републике Српске није референдум Милорада Додика, како се представља у јавности, већ референдум грађана Републике Српске и потреба да се чује њихов став.
Бранислав Бореновић - Фото: РТРС
Бранислав БореновићФото: РТРС

- Садржај референдумског питања не вријеђа никога и не иде против Устава БиХ. Поредити наш референдум са оним из 1992. није у реду, јер је тај референдум тада изазвао рат. Наш референдум је унутрашње питање Републике Српске и прошао је све процедуре - рекао је Бореновић синоћ на ХРТ.

Он је нагласио да је Српска морала одговорити на притиске из Федерације БиХ.

- Повод за референдум је одлука Уставног суда и апелација Бакира Изетбеговића која је била апсолутно беспотребна и довела нас у ситуацију да тражимо мишљење грађана, што је наше демократско право - рекао је Бореновић и додао да су и власт и опозиција сложни у вези са Даном Републике Српске.

- Истина је да термин за одржавање референдума пред локалне изборе није најсрећнији и да га и Милорад Додик и Бакир Изетбеговић итекако користе за кампању. ПДП је зато предлагао да референдум буде одржан 9. јануара 2017. године. Али је истина и да бошњачке политичке елите својим реакцијама, притисцима и тензијама, дају вјетар у леђа самом референдуму - рекао је Бореновић.

Он је истакао да је Република Српска, са свим својим обиљежјима, дио Дејтонског мировног споразума и да не види зашто је то постало проблем сада, након 20 година.