latinica  ћирилица
31/08/2016 |  09:09 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Додик на црној листи Исламске државе за одстрел (АУДИО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик налази се на 11. мјесту европске црне листе за одстрел Исламске државе, ексклузивно сазнаје "ЕуроБлиц".


Предсједник Републике Српске за "ЕуроБлиц" каже да је упознат са овом информацијом.

- Недавно сам сазнао да сам 11. на тој црној листи Исламске државе - рекао је кратко Додик.

На том списку ИСИС су предсједници и премијери земаља ЕУ и региона, а раме уз раме са предсједником Срспке су предсједник Француске Франсоа Оланд, њемачка канцеларка Ангела Меркел, премијер Белгије Шарл Мишел и други државници који се свакодневно супротстављају све јачем исламском екстремизму у Европи.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић потврдио је за "ЕуроБлиц" да ИСИС има листу за одстрел на којој су њихови највећи противници.

- Тачно је и да је предсједник Републике Српске Милорад Додик на тој листи Исламске државе. Он је уједно и једина особа из БиХ која се налази на мети исламиста - навео је Галијашевић.

Додаје како се име предсједника Републике Српске нашло на листи и због супротстављања исламизацији у БиХ.

- Теористички напад на Полицијску станицу у Зворнику у априлу прошле године био је званичан улазак терориста на територију Републике Српске и не треба одбацити могућност да се ти напади догоде у будућности - закључио је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић наглашава да ову информацију треба схватити озбиљно.

- Увјерен сам да МУП Републике Српске предузима неопходне мјере, али оно што није добро то је да на нивоу БиХ не постоји довољна усклађеност безбједносних агенција и што постоје лоши односи на релацији министра безбједности Драгана Мектића и главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића - упозорава стручњак за безбједност Предраг Ћеранић.

Додаје како се због лоших односа у безбједносним службама, са правом поставља питање како ће уопште функционисати Ударна група за борбу против тероризма.

Подсјетимо, предсједник Републике Српске и у јулу ове године оштро је критиковао исламисте у БиХ након паљења заставе Србије.

Додик је тада истакао да је паљење српских застава, промоција Исламске државе и позив на тероризам у моменту када се широм Европе догађају терористички напади.

Он је чин паљења назвао јасним знаком да је БиХ држава опасног живљења и да као таква није пожељна ни за један народ, поготово не за Србе и подсјетио да власт Српске годинама указује "да нема будућности у БиХ, заједници која представља припремни полигон за терористе који дјелују широм Европе и свијета и у којој се слободно промовише тероризам".

Џевад Галијашевић, стручњак за безбједност

Информације европских агенција

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић истиче да су на листи ИСИС предсједници и премијери држава који наносе штету радикалним исламистима и који су пријетња ИСИС у остварењу њихових циљева на подручју Европе.

-Ради се о листама до којих су дошле европске обавјештајне агенције - објаснио је Галијашевић.