latinica  ћирилица
21/07/2016 |  20:29 ⇒ 22:46 | Аутор: СРНА

Без договора о одржавању избора у Мостару

Предсједници владајућих странака у Федерацији БиХ нису вечерас у Сарајеву на састанку са америчким амбасадором у БиХ Морин Кормак постигли договор о одржавању избора у Мостару, јављају федерални медији.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Након састанка, учесници су рекли да нису далеко од рјешења, те да ће у наредном периоду, најкасније за десет дана, покушати да постигну договор.

На вечерашњем састанку у резиденцији амбасадора САД у БиХ у Сарајеву били су предсједници СДА Бакир Изетбеговић, ХДЗ-а БиХ Драган Човић, СББ-а Фахрудин Радончић.

Изетбеговић и Радончић изнијели су приједлоге са којим се није сагласила делегација ХДЗ-а БиХ.

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да су све странке изразиле опредјељење да избори у Мостару буду одржани у октобру, додајући да су странке прокоцкале политичке договоре у задњих шест мјесеци.

Он је истакао да владајуће странке у ФБиХ морају постићи договор о Мостару, али и о другим кључним питањима.

Човић је рекао да не види никакав разлог да се било ко у Мостару осјећа угроженим и да коалиционе странке морају вратити повјерење.

"Вечерас и сутра комуницираћемо са домаћинима, вријеме је истекло, можемо то урадити у наредних дан или два", додао је Човић.

Радончић је рекао да је коалиција СДА и СББ имала јединствени став у вези са изборима у Мостару, али да ставови ХДЗ-а БиХ нису били такви.

Он је навео и да ће политичке странке у наредних неколико дана радити на томе да дођу до рјешења.

Изетбеговић је рекао да су СДА и ХДЗ БиХ били близу рјешења, али да је у једном тренутку дошло до "депресивног разлаза и неповјерења".

Он је истакао и да се мора наставити са интензивинијим трагањем рјешења и да ће СДА наставити да разговара са ХДЗ-ом БиХ.

Према његовим ријечима, проблем су биле квоте, конпензацијске листе и изборни представници.