latinica  ћирилица
21/07/2016 |  18:12 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Старо лож уље из Албаније на пумпама у БиХ!? (ВИДЕО)

У Босни и Херцеговини је на помолу нова афера у вези са горивом.
Гориво - Фото: РТРС
ГоривоФото: РТРС

Поједини медији објавили су информацију према којој је Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ упозорила полицијске агенције да је преко луке Плоче увезено 2.000 тона дизела Д2 из робних резерви Албаније.

Наводно, за све је криво једно предузеће из Федерације БиХ које продајом нафте и нафтних деривата остварује вишемилионски профит.

Купљена по мизерној цијени, изузетно лошег квалитета и неколико деценија стара нафта из робних резерви Албаније наводно је увезена у БиХ. Иако је због свега, наводно, реаговала и ОБА, ниједна од агенција, али ни лука Плоче, ни Нафтни терминал ФБиХ, нису потврдили, али ни демантовали информацију према којој је у БиХ увезено 2.000 тона, односно око 50 хиљада пуних резеорвара горива изузетно лошег квалитета, који би могао бити погубан за четвороточкаше.

С обзиром на то, да постоји озбиљна сумња како би дизел Д2 ускоро на пумпама могао да се нађе под ознаком Еуро4 очекивала се детаљна истрага агенција у БиХ. СИПА наводно није добила никакво упозорење од ОБА, али одређене мјере су након навода у медијима, ипак предузете, тврде у саопштењу. Истовремено домаћи нафташи упозоравају, опасност постоји, а дизел Д2 лошији је чак и од лож уља.

Александар Иванковић, начелник Управе маркетинга Оптима групе, каже да у поређењу параметара по сумпору, да је то дериват најсличнији лож уљу. 

Како је низ афера показао да кроз границе БиХ цури неквалитетно гориво и да нико заправо није сигуран шта покреће четвороточкаше на улици, у Оптима групи, јединој домаћој рафинерији, али и у Групацији за промет нафтом и нафтним дериватима савјетују строже контроле.

"Инспекцијска тијела на нивоу БиХ и Републике Српске требало би да обављају свој посао и уколико овакво гориво доспије на тржиште, одговорни би требало да буду санкционисани за нелегалну радњу - шверц оваквог горива", саопштила је Групација.

Увозници горива у БиХ, за разлику од земаља региона, немају законску обавезу да увезено гориво складиште на терминалима. То, практично, значи да када цистерна с увозним горивом пређе гранични прелаз, она може директно да иде на бензинску станицу без претходне контроле квалитета.

Иванковић истиче, да се према њиховим подацима од свег увоза у БиХ контролише тек 2 одсто.

С друге стране, у Инспекторату увјеравају да су контроле редовне и да се обављају у складу са законом. Тако су током прошле године контролисали 1.102 узорка од којих само 13 није било исправно.

Дућанка Макивић, портпаролка Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске, рекла је да узорке узимају  у оквиру љетног и зимског мониторинга и то тако да инспектори узимају по један узорак горива који се прометује на станици.

Контрола на граници обавља се за сваког увозника појединачно, на основу података о увозу из претходне године. Али, и томе су увозници стали у крај, па тако једне године гориво увозе преко границе Федерације БиХ, а друге кроз Републику Српску.