latinica  ћирилица
21/07/2016 |  17:46 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Зашто српски министри у Савјету министара не читају дописе институција Српске? (ВИДЕО/ФОТО)

Савјет министара БиХ ни данас није разматрао Приједлог одлуке о успостављању координационог тијела за борбу против тероризма у БиХ. Због примједби из више министарстава на нивоу БиХ приједлог је скинут с дневног реда.
Сједница Савјета министара  БиХ - Фото: СРНА
Сједница Савјета министара БиХФото: СРНА

Исто ово догодило се и на сједници 14 јула. Подсјећамо, Влада Српске још раније је одбацила овај приједлог. 

Министар безбједности у СМ БиХ Драган Мектић каже да није добио ниједну конкретну примједбу из Владе Републике Српске осим, како каже, општих оцјена да је ријеч о преносу надлежности. Објављујемо документ Владе Републике Српске који је 27. јуна упућен на адресу предсједавајућем Савјета министара и тројици министара из Републике Српске. Из документа је јасно да је пошта из Владе Српске стигла на праве адресе. У 16 тачака се образлаже неслагање Владе Републике Српске са формирањем Координационог тијела за борбу против тероризма на нивоу БиХ.

На адресу Министарства безбједности, каже Мектић, нису стигле јасне примједбе Владе Српске о Приједлогу за успостављање координационог тијела за борбу против тероризма на нивоу БиХ. Он наводи да је добио само опште оцјене о преносу надлежности.

Министар тражи детаље од Владе Српске, али очигледно више вјерује својој процјени. Да не буде забуне, Влада Српске је 27. јуна на адресу предсједвајућег и министара из Српске у Савјету министара послала документ са 16 закључака о успостављању Координационог тијела за борбу против тероризма. Из владиних и поштанских докумената јасно је да је све стигло на праве адресе. 

Влада Републике Српске је навела: "Посебно предвиђена рјешења из члана 5. тачка б) Приједлога, којима су дефинисане надлежности Координационог тијела да усмјерава и усклађује рад органа и агенција у безбједносном сектору на територији БиХ, довели би до озбиљних нарушавања постојећих модела координације и сарадње између полицијских и безбједносних агенција у БиХ који су дефинисани законом".

"Рјешења из члана 14. Приједлога одлуке, којима је предвиђено финансирање Координационог тијела из буџета институција и међународних обавеза БиХ, као и додатним донацијама, незаконита, нерационална и неприхватљива, те их као такве одбацује", навела је Влада Републике Српске.

Нису упозорења из Владе Српске пресудила да тај приједлог и данас буде скинут са дневног реда сједнице Савјета министара. Уважене су примједбе из министарства финансија и трезора, правде и људских права и избјеглица, на чијем челу су хрватски и бошњачки представници.

У случају Оквирне стратегије транспорта БиХ, министри из Српске, опет су уважили мишљење бошњачких и хрватских представника, а не Владе Републике Српске. За глас  "за" за стратегију довољно је било увјеравање министра транспорта и комуникација БиХ Исмира Јуска.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа у СМ БиХ, рекао је да су "од министра Јуска добили информацију да је сва питања усагласио са министром из Републике Српске".

У Влади су прије 10 дана о овом случају писали министрима из Српске у СМ БИХ, изјаснили се против документа и затражили да спријече његово усвајање. У Савјету министара, чини се, пошту из Републике Српске не читају. За лошу комуникацију вјероватно је крив поштар.

Закључак
Фото: РТРС

Зашто српски министри у Савјету министара не читају дописе институција Српске?
Фото: РТРС

Зашто српски министри у Савјету министара не читају дописе институција Српске?
Фото: РТРС

Зашто српски министри у Савјету министара не читају дописе институција Српске?
Фото: РТРС