latinica  ћирилица
21/07/2016 |  17:27 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Смањен број припадника ОС БиХ (ВИДЕО)

Број припадника Оружаних снага БиХ биће 9.200 умјесто досадашњих 10.000, истовремено са 5.000 на 4.600 биће смањен број резервиста. Ово су детаљи из документа "Преглед одбране БиХ" који је крајем прошлог мјесеца прихватило Предсједништво БиХ.
ОС БиХ - Фото: РТРС
ОС БиХФото: РТРС

Смањен је и број перспективних војних локација са 63 на 57. У Министарству одбране БиХ потврдили су нам да је предвиђени рок за завршетак "Прегледа одбране БиХ" 30. новембар 2016. године, али о садржају овог документа нису жељели да говоре.

Бивши члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић каже да је ријеч о минималном смањењу и подсјећа да је за вријеме мандата инсиститирао да се број припадника ОС БиХ сведе на 8.170 због чега није било договора са Бакиром Изетбеговићем.

Српски и бошњачки преговарачи водили су "љуту" битку о смањењу броја припадника ОС БиХ. Кабинет бошњачког члана Предсједништва није хтио ни војника мање од 9.200, српска страна је задовољна иако се раније спекулисало са смањењем од 3.000 војника.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да ће умјесто 10.000 припадника сада бити 9.200, како и да је опредјељење да буде једна јединица која би интервенисала за помоћ становништву и за мировне мисије.

Радмановић подсјећа да у претходном сазиву Предсједништва није било договора о "Прегледу одбране БиХ" јер је Бошњацима било превелико а Србима премало смањење на 8.170 војника. Навео је да је тражио значајније смањење броја припадника, као и да се укине авијација.

Авијација је остала иако авиони одавно не лете. Зато је договорено смањење перспективних војних локација са 63 на 57, уз истовремено повећање броја складишта муниције у Српској на два. За Бакира Изетбеговића то је тек корак ка НАТО, очекује да Апелационо одјељење потврди пресуду Суда БиХ да се МО БиХ упише као власник 12 дунума земљишта у Хан Пијеску и тиме утре пут за остала књижења у Српској.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истиче да нема говора о књижењу војне имовине у Републици Српској.

Једанаест година од оснивања и даље су опречна мишљења о будућности Оружаних снага БиХ. Срби би најрадије да оне буду укинуте, истичући да годишње коштају огромних 300 милиона КМ, а Бошњаци би, због нереалног страха од Србије и Хрватске да опстане па макар биле скупе и неефикасне.