latinica  ћирилица
21/07/2016 |  09:27 ⇒ 14:14 | Аутор: СРНА

Продановић: Писмо бошњачких посланика - непотребно дизање тензија

Писмо бошњачких посланика у парламенту БиХ је непотребно дизање тензија у вези са Даном Републике Српске, која има неотуђиво право на свој дан, истакао је замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Лазар Продановић.
Лазар Продановић - Фото: РТРС
Лазар ПродановићФото: РТРС

Поводом писма бошњачких посланика предсједавајућем Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу и предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу у коме траже састанак због одлуке о одржавању референдума у Српској, Продановић је оцијенио да то представља стварање додатног раздора у изузетно тешким и нарушеним односима у БиХ.

"То није добро за ову земљу и против је њених интереса, не само против Српске", рекао је Продановић за "Независне новине".

Он је нагласио да је референдум уставно право Републике Српске око кога су се ујединиле све политичке странке из Српске.

"Биће проведен у складу са законом и Уставом и не видим у чему је проблем. Ово што траже изазваће негативне реперкусије на урушени степен повјерења који је на најнижем могућем нивоу", додао је Продановић.

Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Душанка Мајкић тврди да иза писма стоје бошњачки посланици из Федерације БиХ који на све могуће начине покушавају да уруше и сруше Републику Српску.

"Република Српска је свој опстанак верификовала у Дејтону и нико нема право да је урушава и ово што се тражи је позив на антиуставно ђеловање", рекла је Мајкићева.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић сматра да иза писма стоји бошњачка опозиција и Шемсудин Мехмедовић, који је опозиција и у властитој странци - СДА.

Потпредсједавајући Представничког дома парламента БиХ Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ рекла је да је сваки дијалог добар, али да састанак у овој ситуацији мало може помоћи, истакавши да се не зна хоће ли бити састанка ни шта ће рећи Уставни суд БиХ.

Бошњачки посланици позвали су Изетбеговића и Звиздића да у наредним данима организују састанак због одлуке о одржавању референдума у Републици Српској.