latinica  ћирилица
21/07/2016 |  07:35 ⇒ 19:02 | Аутор: СРНА

ЦИК БиХ- Обављено жријебање политичких субјеката

Централна изборна комисија БиХ обавила је данас у Сарајеву жријебање политичких субјеката за редослијед на гласачком листићу за локалне изборе 2. октобра.
Жријебање за локалне изборе (фото: А. Кубуровић/Аваз) -
Жријебање за локалне изборе (фото: А. Кубуровић/Аваз)

За учешће на предстојећим изборима ЦИК је овјерио 451 политичког субјекта - 102 политичке партије, 103 коалиције, 171 независног кандидата, 17 листа независних кандидата, 52 групе грађана и шест удружења грађана.

- Иако овјерени, четири политичка субјекта - једна странка и три коалиције, нису у законском року доставиле кандидате и неће учествовати у жријебу - рекао је новинарима предсједник ЦИК-а Ахмет Шантић.

Према његовим ријечима, жријебом утврђени редослијед политичких субјеката, ЦИК ће доставити општинским, односно градским изборним јединицама, на основу чега ће бити утврђен редослијед политичких сујеката на гласачким листићима за одређене изборне јединице.

Шантић је констатовао да велики број пријављених политичких субјеката, посебно независних кандидата, за овогодишње локалне изборе говори о политичком плурализму у БиХ.

- Које су интенције оних који се желе појавити на изборима, то они знају - рекао је Шантић, оцијенивши да су услови за пријављивање заинтересованих за учешће на изборима у БиХ врло либерални.

Као први политички субјект на данашњем жријебању извучена је Нова босанскохерцеговачка патриотска странка, а од већих странака најбољу позицију добио је СНСД-Милорад Додик, који је на жријебању заузео 13. позицију.

Коалиција СДА/СББ налази се на 16. мјесту, коалиција ХДЗ 1990/ХСП БиХ на 32, а коалиција ПДП-НС на 34. позицији.

Коалиција НДП-Драган Чавић под бројем је 36, а СДС-НДП на 90. мјесту.

Жријебање је било отворено за присуство представника овјерених политичких странака, коалиција, листа независних кандидата, независних кандидата, акредитованих посматрача те медија.