latinica  ћирилица
21/07/2016 |  07:29 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

СМ БиХ- Пролонгирана одлука о формирању Координационог тијела (ВИДЕО)

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је у Сарајеву да је лично тражио да Савјет министара данас не разматра Приједлог одлуке о успостављању координационог тијела за борбу против тероризма, уз образложење да није имао довољно времена да размотри пристигле примједбе других министарстава.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Подсјећајући да је прошле седмице позвао и друге нивое власти у БиХ да доставе евентуалне примједбе на предложену одлуку, Мектић је рекао да из Републике Српске није добио никакве примједбе.

Он је и овом приликом одбацио ставове Српске да Приједлог одлуке о успостављању координационог тијела за борбу против тероризма представља покушај реформе полиције, успостављање новог тијела и пренос надлежности са ентитета на БиХ.

- Одговорно тврдим да нема покушаја ревидирања надлежности - рекао је Мектић и позвао власти Републике Српске да конкретно саопште на шта се односи њихова примједба, како би је могао уважити.

Уз констатацију да је проблем тероризма глобални проблем, Мектић је прецизирао да овом одлуком тражи да буде направљен механизам координације, како би све релевантне институције у БиХ заједно разговарале о овом проблему и тражењу рјешења.

- Не желим да расправљамо ни о каквој надлежности. То тијело неће имати никаква овлаштења да доноси одлуке - навео је Мектић.

Он је рекао да закључак Владе Републике Српске у вези са Приједлогом одлуке о успостављању координационог тијела за борбу против тероризма у БиХ "није у реду".

- Руководим се интересима безбједности грађана у БиХ и повећања њихове личне и имовинске безбједности, па и од тероризма - додао је Мектић.

Министар безбједности БиХ навео је да му није јасно због чега је проблем да група полицајаца истражилаца размјењује информације о пријетњама од тероризма и ради на његовом сузбијању, без задирања у надлежности појединих нивоа.

Према Мектићевим ријечима, примједбе на предложену одлуку упутила су министарства финансија и трезора, правде, те министарства за људска права и избјеглице.

Савјет министара разматрао је и на прошлој сједници Приједлог одлуке о успостављању координационог тијела за борбу против тероризма у БиХ, али је доношење одлуке одложено како би у међувремену биле достављене и размотрене примједбе и сугестије најављене на тој сједници.

Влада Републике Српске одбацила је раније овај приједлог, захтијевајући од министара из Српске у Савјету министара БиХ да не подрже тај документ и да инсистирају на спровођењу и унапређењу борбе против тероризма искључиво у оквиру постојећих институција и агенција утемељених на закону.

Затражено је од министара из Српске у Савјету министара БиХ да се уздрже од активности које би водиле ка реорганизацији система безбједности у БиХ и ентитетима супротно Уставу и законима БиХ, уставима и законима ентитета и Статуту и законима Брчко дистрикта.

Влада Српске оцијенила је као правни и политички преседан покушај успостављања координационог тијела, наводећи да би то довело до озбиљног нарушавања постојећих модела координације и сарадње између полицијских и безбједносних агенција у БиХ који су дефинисани законом.

Влада Српске сматра неуставним и незаконитим рјешења из Приједлога одлуке, којим је предвиђена надлежност координационог тијела да, између осталог, предлаже промјене у правном и институционалном оквиру у безбједносној области у БиХ