latinica  ћирилица
01/07/2016 |  16:56 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

БиХ логистичка база за терористичке акте исламиста у Европи (ВИДЕО)

БиХ је логистичка база за терористичке акте исламских ратника у Европи, упозорено је са Међународног научног скупа о безбједности у Бањалуци.
Опасност од параџемата - Фото: РТРС
Опасност од параџематаФото: РТРС

Огромне залихе оружја из рата и новац из исламских земаља, БиХ претварају у регрутни центар, док са друге стране, неадекватан безбједносни систем и недостатак политичке воље, борбу против тероризма додатно отежавају, оцијењено је на скупу.

Параџемати, изловане заједнице попут Ошви, Маоче и Бочиње, неспремност бошњачког политичког врха да се суочи са проблемом, те игнорантски став међународних представника, узроци су јачања радикалних исламских елемената у БиХ, који су пријетња цијелом региону.

"Поред тога, имамо преко 30 кампова за обуку гдје се користе реплике правог наоружања, које су назвали тренинг-центрима, а у суштини врше обучавање до савршенства за извршавање терористичких аката", ракао је декан Факултета за безбједност и заштиту Драгомир Кесеровић.

У БиХ се са сиријског ратишта вратило 47 мушкараца и осам жена, који представљају посебну опасност, каже стручњак за безбједност Предраг Ћеранић.

"Забрињава чињеница да је њих неколико склопило нагодбе са Тужилаштвом која подразумијева признање кривице, годину дана затвора, а што се може платити и новцем, што они и чине. Чак су ослобођени судских такси. Нико грађанима није пружио чврсте гаранције да су повратници у безбједносном смислу безопасни", рекао је Ћеранић.

Ћеранић посебно потенцира проблем параџемата које назива регрутним центрима, којима се, како каже, нажалост једино бави комунална полиција.

Ниједна земља не може бити потпуно безбједна, када је ријеч о тероризму, а поготово БиХ која има комликовану и недовршену безбједносну структуру, каже бивши министар унутрашњих послова Српске Радислав Јовичић.

"БиХ има 22 безбједносне агенције које ни по ком основу немају скоро никакву координацију. То говори моје практично искуство и ово сада теоретско, гдје изучавам и многе законе и многе прописе и многу литературу и видимд а ту не постоји нека чврста координација", напомиње Јовичић.

Борбе против тероризма, упркос стратегијама и на ентитетском и на нивоу БиХ, остаће тек на декларативном нивоу, без превише резултата, све док вјерске и политичке вође Бошњака не схвате димензије проблема.