latinica  ћирилица
01/07/2016 |  16:54 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Поражавајуће: Срба у Федерацији је само 2,55 одсто (ВИДЕО)

Поражавајуће: Срба у Федерацији је само 2,55 одсто. Мање их је пописано него оних који се изјашњавају као остали. То су потврдили и подаци, које је данас објавио федерални Завод за статистику, а које Српска не признаје.
Федерални завод за статистику - прес - Фото: РТРС
Федерални завод за статистику - пресФото: РТРС

У Федерацији БиХ живи значајно мање Срба него што је то у четвртак саопштила Агенција за статистику, па је грешка исправљена данас током презентације резултата пописа за Федерацију.

Од пријератних готово 600.000 на територији садашње Федерације, тек је 56.550 Срба. Процентуално више је Осталих, оних који су се изјашњавали нпр. као сарајлије, жељовци и слично. У федералном Заводу немају објашњења гдје је нестало пријератних пола милиона Срба.

"Највећи број особа који се у Федерацији изјаснио је у Тузланском кантону, Хрвати у Херцеговачко-неретванском кантону, а Срби у Кантону Сарајеву", изјавила је Галиба Карачић из Федералног завода за статистику.

Иако је у Кантону Сарајево, који обухвата девет сарајевских општина евидентирано 13.300 Срба, то није ни десети дио пријератних становника Сарајева, српске националности којих је било скоро 150.000. У Зеници и Завидовићима још драматичнији подаци о нестајању Срба. Има општина у Федерацији гдје се Срби могу избројати на прсте једне руке.

"Како је могуће да Срба има само два до три одсто у ФБиХ у ентитету у којем теку мед и млијеко и у којем су људска права до те мјере испуњена да је глупо не бити у таквом ентитету. Шта је то са Србима да неће да иду у ФБиХ у којој је све складно",- упитао је члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Српски политичари из Федерације истичу да Срба има знатно више, близу 10 % од укупног броја, али да су пописивачи намјерно прескакали рурална подручја, гдје је био највећи повратак Срба у тај ентитет.

"За мене је неприхватљиво да Срба у Федерацији нема више од 2,5 %. Тражићу у клубу Срба да се ти резултати одгоде или понови попис да се види зашто нису пописани сви становници", рекао је Младен Лонић, делегат у Клубу Срба у федералном Парламенту.

Подаци о вјероисповјести лако могу довести у заблуду многе да православна вјера нема своје коријене у Федерацији. Напротив, српски манастири и цркве свједоче о вишевјековној православној традицији на овим просторима. И језик српски, према овим подацима је пред изумирањем.

Према подацима пописа за ФБиХ структура становништва која се изјаснила да им је матерњи језик босански је 74,64 %  хрватски 21.57, и српски 1,98 %.

Мада су представници федералног статистичког завода тврдили да су резултати пописа коначни, извјесно је да ће тек бити утврђивано јесу ли рађени према међународним стандардима.