latinica  ћирилица
01/07/2016 |  13:43 | Аутор: СРНА

"Амбасадор Холандије износио заједнички став ЕУ"

Апели амбасадора Холандије у БиХ Јуријана Крака да се не изгуби замах у процесу реформи и да се без одлагања испуњавају услови ЕУ, одражавају заједнички став Уније, саопштено је данас из холандске Амбасаде у БиХ.

Изражавајући жаљење због незадовољства које је проузроковано његовим недавним изјавама, Крак наглашава да је у одговорима на питања јавности, медија и колега о процедурама приступног процеса ЕУ увијек настојао да буде јасан и да износи чињенице, с намјером да избјегне неспоразуме и нереална очекивања.

"Изјава амбасадора Крака о могућим протестима пољопривредника изнесена је потпуно без малициозне или зле намјере, а у контексту поређења различитих облика грађанске акције у Европи", наводи се у саопштењу.

Из холандске Амбасаде наводе да је амбасадор свој став образложио у писму члановима Предсједништва БиХ и да ће се уздржати од даљих коментара на ову тему.

Предсједништво БиХ оцијенило је јуче недипломатском, недоличном, тенденциозном и злонамјерном изјаву амбасадора Крака да је "шокиран нивоом незнања у БиХ о процедурама и фазама у процесу интеграција у ЕУ".

Из Предсједништва наводе да је Крак на округлом столу у Сарајеву, одржаном прије два дана поводом предаје предсједавања Сајетом ЕУ између Холандије и Словачке, искористио званичну прилику да изрази своје лично, крајње субјективно мишљење.

"Крак је и раније износио субјективне ставове у службеним приликама, попут представљања извјештаја аналитичке организације СОС 9. јуна када је изражавао отворено чуђење што `улице Сарајева и Бањалуке нису блокиране тракторима`, подстрекавајући протесте против легалних и легитимних структура власти у БиХ", наводи се у саопштењу.

Из Предсједништва БиХ истичу да не споре право да Крак као приватно лице има ставове какве жели, али да овакви инциденти непотребно бацају сјену на искрено пријатељске односе двије земље.

Амбасадор Холандије у БиХ изјавио је прије два дана да ниједна од 28 земаља чланица ЕУ не мисли да је право вријеме за разматрање апликације БиХ за чланство у ЕУ, те да је шокиран нивоом незнања у БиХ о процедурама и фазама у процесу интеграција у ЕУ.