latinica  ћирилица
28/05/2016 |  16:42 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Отворена Канцеларија завичајне заједнице Републике Српске у Суботици (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је Подружницу Канцеларије завичајне заједнице Републике Српске у Ђурђину код Суботице. Подружница је отворена поред Храма Светог Василија Острошког.
Суботица (фото:zuhairah-worldtraveldestinations.blogspot.bа) -
Суботица (фото:zuhairah-worldtraveldestinations.blogspot.bа)

- Србија је наша отаџбина у коју смо ми из Републике Српске загледани и с којом имамо добре односе. Радује ме што су људи поријеклом из Српске на овај начин, формирајући овакво удружење, приступили манифестовању тог односа и љубави према Републици Српској, рекао је Додик.

- Ми само желимо да промовишемо наше вриједности и не желимо никакву врсту организације која би била усмјерена да другима направи нешто лоше. Српски народ је један народ, живи у Републици Српској и Србији и широм свијета, рекао  је у обраћању након отварања Канцеларије предсједник Додик.

Додао је да Република Српска дише зато да Србија буде моћна и јака, јер, како је рекао, само таква Србија може обезбиједити да имамо сигурност која нам је неопходна.

- Ви сте тај мост и спона јаке Републике Српске и Србије и онога што треба да будемо- јединствени у заједништву, у мислима и нашем идентитету, и ономе што јесмо - Срби као народ било гдје, поручио је Додик.

Додик је на поклон је добио икону Светог Василија Острошког, а предсједник Српске донирао је 10.000 евра за осликавање Храма Светог Василија Острошког у Ђурђину.

Додик је разговарао и са привредницима из суботичке регије, који су поријеклом из Републике Српске.

Претходно је директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић отворио Канцеларију завичајне заједнице Републике Српске у Суботици.

- Ова културна заједница основана је прије двије године и окупља више од 1.000 чланова. Канцеларија ће им помоћи да подстичу у јачају везу са за завичајем, рекао је Цицовић.

Предсједник Извршног одбора Завичајне заједница Републике Српске у Суботици Милорад Ћопић, рекао је да је много планова пред овом заједницом.

- То су првенствено организовање културних и спортских догађаја и сарадња у овим областима, а једна од октивности биће и организовање обилазака манастира и туристичких дестинација у Републици Српској, појаснио је Ћопић.