latinica  ћирилица
28/05/2016 |  15:52 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Истиче рок за колективне уговоре, а договора још нема (ВИДЕО)

Када ће почети преговори социјалних партнера о колективнимм уговорима није познато.
Обућари` - Фото: СРНА
Обућари`Фото: СРНА

Према свему судећи, важење садашњег општег колективног уговора и петнаест гранских, који истичу за неколико дана, биће продужено.

И Влада, и синдикат, и послодавци тврде да нису одговорни за то што овај посао још није завршен, иако је Закон о раду донесен још крајем прошле године.

Пролази и мај. Пет мјесеци од доношења новог закона о раду, социјални партнери још нису сјели за преговарачки сто,а камоли договорили нове колективне уговоре.

Ставови о документима који би требало да дефинишу права и обавезе послодаваца и радника,чини се иду по матрици неразумијевања социјалних партнера.

Истој оној по којој су ишли преговори о закону о раду. Ко кочи? Из Владе сада прст упиру у послодавце.

- Чињеница је да та искључивост послије усвајања Закона о раду постоји код послодаваца и они морају бити спремни на компромис, каже ресорни министар Миленко Савановић.

Саша Тривић из Уније удружења послодавацан негира да су ини искључиви, а из Савеза синдиката не желе да се упуштају у тражење кривца за недоношење колективних уговора. Имају само једну поруку за социјалне партнере- да у наредних неколико дана сједну и разговарају.

Послодавци подсјећају Владу да је прије шест година уз обећање синдиката да ће ући у преговоре о новом закону о раду, донесен колективни уговор и призната одређена права радника која оптерећују пословну заједницу.

Питају, ако то није превара, зашто прошле године представници радника нису хтјели ни да разговарају. Тврде да сада неће признати одређене, по њима, нелогичне исплате радницима.

Дужина трајања годишњег одмора, прековремени рад, плаћено и неплаћено одсуство, надокнаде и додаци на плату...само су неке од категорија које би колективним уговором требало да буду дефинисане.