latinica  ћирилица
27/04/2016 |  17:05 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

Теслић: Састанак о примјени начела забране двоструког суђења

Судије и тужиоци из БиХ сагласни су да је досљедна примјена начела забране двоструког суђења у процесуирању предмета ратних злочина кључна за спречавање озбиљних кршења уставних принципа правне сигурности и равноправности пред законом.
Теслић - Састанак судија и тужилаца - Фото: СРНА
Теслић - Састанак судија и тужилацаФото: СРНА

Састанак судија и тужилаца одржан је данас у Теслићу у организацији Мисије ОЕБС-а с циљем покретања дебата о примјени начела забране двоструког суђења у предметима ратних злочина и о усклађивању судске праксе пред судовима у БиХ.

Бивши судија Европског суда за људска права Љиљана Мијовић каже да је суштина начела забране двоструког суђења заштита појединца од суђења или кажњавања за дјело, односно дјела, за која је већ осуђен, односно кажњен.

Према њеним ријечима, начело забране двоструког суђења прихваћено је као једно од основних у свим цивилизованим правним системима, као и у правном систему БиХ.

"Поштивањем начела забране двоструког суђења постиже се јачање правне сигурности и извјесности као и спречавање некажњивости", напоменула је Мијовићева, која је професор на Правном факултету у Бањалуци.

Вршилац дужности шефа Одјељења за људску димензију при Мисији ОЕБС-а у БиХ Фермин Кордоба рекао је да је неусклађеност судске праксе и непостојање механизама за њено усклађивање у предметима ратних злочина резултирало тиме да различити судови усвајају супротстављене ставове о истим правним питањима.

На састанку је учествовало више од 20 судија Суда БиХ, врховних судова Републике Српске и Федерације БиХ, окружних и кантоналних судова, те Основног и Апелационог суда Брчко дистрикта, укључујући руководиоца Одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ и тужиоце за ратне злочине из Републике Српске и ФБиХ, сапоштено је из Мисије ОЕБС-а.

Из Мисије ОЕБС-а у БиХ истичу подршку правосуђу БиХ на свим нивоима, те напомињу да је састанак у Теслићу организован да би се побољшала усклађеност судске праксе и дале смјернице правницима како да дјелују у сличним предметима са којима се буду сусретали у будућности.