latinica  ћирилица
05/02/2016 |  17:47 ⇒ 18:35 | Аутор: СРНА

У паприци "шафрам" недозвољена количина афлатоксина Б1

Агенција за безбједност хране БиХ апеловала је да потрошачи не конзумирају одређене лотове производа "паприка-туцана љута" из програма "Шафрам" због утврђене недозвољене количине афлатоксина Б1.
Агенција за безбједност хране БиХ - Фото: архив
Агенција за безбједност хране БиХФото: архив

Ријеч је о производу 35 и 50 грама - лот 005515, чији је рок употребе 30. октобар 2017. године, те је у току повлачење спорног производа из малопродајних објеката, саопштено је из Агенције.

С обзиром да се повлачење врши у двије пословне јединице "Лукас Накић" са сједиштем у Лакташима и Тузли и сједишту у Широком Бријегу, инспекција превентивно провјерава да ли је спорни производ потпуно повучен са тржишта.

"До добијања финалних службених налаза о резултатима инспекцијске контроле која је у току, у овом тренутку желимо апеловати да потрошачи, уколико посједују наведене лотове производа, не конзумирају, те да обавијесте најближи инспекцијски орган ако су купили производе спорних бројева лота", саопштено је из Агенције.

Агенција за безбједност хране извршила је обавјештавање надлежних инспекцијских органа у БиХ са захтјевом да провјере да ли су спорни лотови производа евентуално увезени и да ли се налазе и на тржишту БиХ, те да предузму одговарајуће мјере из своје надлежности и повратно извјесте Агенцију што је прије могуће.

Истога дана успостављен је контакт и са генералним заступником за производе из програма "Шафрам" за БиХ, предузећем "Лукас" Широки Бријег и утврђено је да је "Шафрам" увезао спорни производ, те да га је "Лукас Накић" даље дистрибуисао.

Према информацијама запримљеним од Федералне управе за инспекцијске послове, захтјев за пооштрењем санитарног надзора над увозом пошиљки мљевених паприка упућен је према федералним санитарним инспекторима при царинарницама и царинским испоставама.