latinica  ћирилица
05/02/2016 |  16:15 ⇒ 16:17 | Аутор: Независне

ЦИК: Нема елемената за одузимање мандата Радончићу

Нема елемената за одузимање мандата делегату у Дому народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Фахрудину Радончићу, без обзира на одлуку Тужилаштва Босне и Херцеговине да против њега подигне оптужницу за више кривичних дијела, између осталих, за ометање рада правосуђа у случају Кељменди, потврђено је у Централној изборној комисији Босне и Херцеговине.
Фахрудин Радончић (Фото: oslobodjenje.ba) -
Фахрудин Радончић (Фото: oslobodjenje.ba)

Чланица Централне изборне комисије БиХ Ирена Хаџиабдић истакла је за како у складу са "чланом 1. 10 Изборног закона Босне и Херцеговине, који се се односи на изабране чланове органа власти на свим нивоима, престаје мандат прије истека времена на који је изабран, између осталог, даном правоснажности судске пресуде којом је осуђен на казну затвора у трајању од шест мјесеци или дуже".

"Немамо елемената никаквих за одузимање мандата", навела је Хаџиабдић.

У овом тренутку, према њеним ријечима, не постоји ништа спорно да Бакир Даутбашић, против којег је Тужилаштво БиХ такође подигло оптужницу за ометање рада правосуђа, и даље остане кандидат СББ-а за министра промета и комуникација БиХ.

"Он и даље може да остане кандидат за министра што се тиче ЦИК-а БиХ. Ми смо раније дали потврду зато што у Изборном закону БиХ не постоји ништа што би нас спречавало да то учинимо. На Парламентарној скупштини БиХ је да се даље опредијели о томе", навела је Хаџиабдић.