latinica  ћирилица
05/02/2016 |  12:58 | Аутор: СРНА

Новић: Неспоран уставни основ за Закон о Уставном суду БиХ

Предсједавајући Клуба српских делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић изразио је задовољство што је Уставноправна комисија овог дома подржала уставни основ за Приједлог закона о Уставном суду БиХ и Приједлог закона о измјени Кривичног закона БиХ.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

"Очигледно да нико озбиљно не може да оспори уставни основ, ни једног, ни другог закона. Жао ми је само што данас нисам чуо ниједан озбиљан разлог да принципи ова два закона не могу бити прихваћени", рекао је Новић након данашње сједнице Комисије.

Новић је увјерен да је ријеч о "тврдом" политичком ставу који у себи не супсумира да се све крупне одлуке доносе у парламенту, а не у политичким партијама.

"Парламент БиХ и парламенти свугдје у свијету су мјеста гдје се остварују интереси политичких партија и не видим ниједно друго мјесто, нити иједног политичара који би требало да негдје другдје заузима ставове, а да парламенти буду само мјесто за дизање руку", истакао је Новић и закључио да то није демократија.

Према његовим ријечима, демократија је кад се расправе воде у парламенту, без обзира на различитост ставова. "То не значи, кад један закон уђе у парламентарну процедуру, да ће добити позитиван став", додао је Новић.

Он је увјерен да и један и други предложени закон апсолутно имају уставни основ и уставне принципе и да нема разлога да не уђу у парламентарну процедру, гђе би се о њима даље расправљало.

"Треба се задржати на правном систему, а не бавити се политичким питањима", закључио је Новић.

С обзиром да ово није први покушај да се у Парламентарној скупштини БиХ донесе закон о Уставном суду и да се доношење овог закона условљава рјешавањем неких других питања, Новић је упозорио да БиХ никада неће ријешити своје проблеме ако истовремено отвори више питања.

"Мислим да је у БиХ један од кључних проблема што не рјешавамо питање по питање, корак по корак, већ стално лажно међусобно говоримо како треба све отворити и све заједно рјешавати. Никада се то није могло десити ни у приватном животу, а камоли на нивоу једне земље", поручио је Новић.

Уставноправна комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву утврдила да су приједлози закона о Уставном суду БиХ и измјени Кривичног закона усаглашени са Уставом и правним системом БиХ, али није прихватила њихове принципе.