latinica  ћирилица
05/02/2016 |  12:36 | Аутор: СРНА

Продановић: У фокусу бирачки одбори, изборни цензус и листе

Побољшање рада бирачких одбора, изборни цензус и кандидатске листе, нека су од важнијих питања о којима би на сједници у Читлуку, половином наредне седмице, требало да се изјасне чланови Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства БиХ, рекао је члан Радне групе Лазар Продановић из СНСД-а.
Лазар Продановић - Фото: РТРС
Лазар ПродановићФото: РТРС

"Разматраћемо питање побољшања рада бирачких одбора у смислу дефинисања начина избора чланова. Остало је и да се изјаснимо о цензусу, односно изборном прагу. Нисам сигуран да ће ту доћи до неких промјена, односно вјерујем да ће остати праг од досадашњих три одсто", прецизирао је Продановић.

Он је потврдио да се чланови радне групе нису још изјашњавали о гласачким листићима, односно да ли ће кандидатске листе бити отворене или затворене.

"Мислим да ће се ићи и на одређена побољшања с циљем елиминације бирачког инжењеринга и злоупотреба изборних резултата од неких чланова бирачких одбора након завршетка гласања и затварања биралишта", истиче Продановић.

Он каже да није сигуран да ли ће чланови Радне групе моћи да дефинишу начин спровођења одлуке Уставног суда о граду Мостару, као ни одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци", који и није приоритет за предстојеће локалне изборе у БиХ.

Продановић претпоставља да ће процес утврђивања измјена Изборног закона БиХ ускоро бити финализован и да ће радна група Парламентарној скуштини БиХ предложити амандмане.

Он је најавио да би, након засједања Интерресорне радне групе у Читлуку, требало да буде одржан још један састанак на коме ће доћи до коначног изјашњавања чланова о свим разматраним питањима, што укључује потребу постизања консензуса, послије чега ће моћи бити упућен у парламентарну процедуру приједлог измјена Изборног закона БиХ.

"За све ово треба пуно политичке воље, а оно о чему не постигнемо сагласност остаје у Изборном закону БиХ", каже Продановић, који је и посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Према његовим ријечима, сагласност унутар Радне групе постигнута је за низ питања, као што су повећање броја потписа за кандидатуру за одређене нивое власти у изборном процесу, повратак евентуалне таксе у случају када независни кандитат или политичка партија поквари одређени изборни резултат итд.

"Постоји сагласност и око тридесетак техничких амандмана на текст Изборног закона који су усаглашени на претходним засједањима Интересорне радне групе. Мислим да ћемо довести овај процес до одређених побољшања укупног изборног процеса у БиХ", рекао је Продановић.

Он је додао да је евентуално дефинисање пријевремених избора, о чему је у јавности протеклих дана било доста полемике, за сада скоро немогуће постићи јер то подразумијева измјене устава у БиХ.

Интерресорна радна група за измјену изборног законодавства БиХ требало би да половином сљедеће седмице у Читлуку одржи нови дводневни радни састанак на којем би требало да дође до одређене финализације процеса измјена Изборног закона БиХ, односно до изјашњавања чланова о питањима која су до сада разматрана.