latinica  ћирилица
05/02/2016 |  10:53 ⇒ 07/02/2016 | 09:17 | Аутор: РТРС

Подигнута оптужница против Радончића, Даутбашића, Хаџијахића и Шахман (ВИДЕО)

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Фахрудина Радончића, Бакира Даутбашића, Билсене Шахман и Зијада Хаџијахића.
Радончић у судници са адвокатима - Фото: Screenshot
Радончић у судници са адвокатимаФото: Screenshot

Они се терете да су, између осталог, били припадници организоване групе, којом је руководио Радончић, те су својим дјеловањем, међусобним договарањем и међусобно повезаним радњама, од 14. 12. 2015. године, до 12. 01. 2016. године, починили кривична дјела-удруживање ради чињења кривичних дјела и давање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Како је саопштено, наводе из оптужнице тужилац ће доказивати саслушањем 27 свједока, налазима четири стручна вјештака, а приложиће и више од 160 материјалних доказа.

Бакир Даутбашић и Билсена Шахман пуштени су из притвора уз мјере забране у кућни притвор, потврдио је Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ. Грубешић је казао да је Тужиалштво БиХ затражило кућни притвор, с обзиром да је подигнута оптужница против Даутбашића, Шахман, Радончића и Хаџијахића.

Подсјећамо Даутбашић и Шахман осумњичени су за ометање рада правосуђа и удруживање ради чињења кривичних дјела.

Даутбашић је кандидат СББ-а за министра промета и комуникација.

Савез за бољу будућност изразио је забринутост због, како је саопштено, исхитреног потеза Тужилаштва БиХ да подигне оптужницу против предсједника СББ-а Фахрудина Радончића.

"СББ чврсто и непоколебљиво стоји иза предсједника Радончића и увјерени смо у његову невиност. Сматрамо да ће истина бити најбољи одговор на покушаје очигледних политичких и монтираних процеса", наведено је у саопштењу СББ-а.

Предсједавајући Клуба српских делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић изјавио је да нико ко је невин не смије да буде жртва ма каквог политичког прогона. Новић каже да би било претенциозно коментарисати оптужнице које је Тужилаштво БиХ данас подигло против високих функционера СББ, јер је за тако нешто потребно дубље познавање проблема.

"Сви судови и тужилаштва морају да раде на основу закона, документације и уколико ма који сегмент буде изостао то ће бити погубно за БиХ", рекао је Новић.

Предсједавајући Клуба бошњачких делегата Халид Гењац рекао је да вјерује у професионалност, непристрасност, одговорност и стручност правосудних институција у БиХ.

Он је констатовао да притварање и подизање оптужница против лидера и значајних кадрова СББ-а, која је партнер у владајућој коалицији, неминовно има утицаја на стабилност и те странке и коалиције.

Када је ријеч о попуњавању упражњених мјеста у Савјету министара БиХ кадровима СББ-а, од којих је један и Бакир Даутбашић против којег је Тужилаштво БиХ подигло оптужицу и који се налази у притвору, Гењац је подсјетио да су спроведене све процедуре, осим разговора са кандидатима.

"Међутим, закон није предвидио ову ситуацију, па ни излаз из ње. Ми тренутно имамо својеврсну блокаду. Колико ће трајати, како ће бити ријешена, не могу предвиђети и то је питање за СББ", напоменуо је Гењац.