latinica  ћирилица
05/02/2016 |  09:52 | Аутор: СРНА

Новаковић: Даутбашић може бити именован уколико му буде укинут притвор

Члан Комисије за припрему избора Савјета министара БиХ Момчило Новаковић тврди да ће се именовање Бакира Даутбашића за министра саобраћаја и комуникација БиХ, уколико 13. фебруара изађе из једномјесечног притвора, наћи пред посланицима 16. фебруара.
Момчило Новаковић - Фото: СРНА
Момчило НоваковићФото: СРНА

Новаковић, који је и посланик НДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, рекао је да би у случају другачијег сценарија требало или тражити новог кандидата или наћи адекватну замјену унутар Савјета министара БиХ.

"Већ дуго немамо министра на овој позицији, а важни процеси који су започети, попут рјешавања транспортне политике, дигитализације, финансирања јавних сервиса и другог, намећу обавезу да то питање буде ријешено", поручио је Новаковић.

Он је оцијенио да би продужење притвора Даутбашићу могло угрозити коалиционе односе између СДА и СББ-а БиХ.

"Уколико ситуација настави да се компликује, није искључено да произведе проблеме унутар бошњачког корпуса и доведе до опште нестабилности", рекао је Новаковић за "Прес Република Српска".

Он сматра да могуће компликације не би угрозиле постојећу парламентарну већину на нивоу БиХ до те мјере да се приступи прављењу нове већине, али да би свакако довеле до нестабилнсти.

"Нестабилност би створила проблеме и у спровођењу реформске агенде и свега на шта смо се обавезали да ћемо испунити у наредном периоду", закључио је Новаковић.