latinica  ћирилица
29/11/2015 |  20:35 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Османовић наставља с кршењем устава и закона (ВИДЕО)

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић наставља да, некажњено и грубо, крши Дејтонски мировни споразум, уставе БиХ и Федерације БиХ, те Закон о финансирању институција БиХ и Одлуку Савјета министара БиХ.
Институције културе у БиХ - Фото: РТРС
Институције културе у БиХФото: РТРС

Након што је половином године, са неколицином општинских и кантоналних званичника у ФБиХ, потписао меморандум којим је преузео обавезу да из бх. буџета у наредне три године финансира поједине институције културе, ових дана именовао им је и управљачке структуре.

Незаконитом и неуставном одлуком Османовића, седам институција културе са сједиштем у Сарајеву добило је управне и надзорне одборе, а све то је објављено и у Службеном гласнику БиХ. 

Прво их је самовољно прогласио установама од значаја за БиХ, потом их меморандумом "увукао" под окриље државне заједнице, а онда меморандум почео да проводи. У њему обећана позамашна средства из буџета БиХ – на годишњем нивоу од око 2,2 милиона КМ и именовање управљачке структуре. И, заиста, ових дана Службени гласник БиХ објавио је да је министар – мецена сарајевске културе, именовао привремене управне и надзорне одборе. У 14 одбора – 54 члана, која је брижљиво бирао и међу оданим му сарадницима у Министарству. Да не буде забуне, све је то чинио јавно и отворено.

Заборавио је бх. министар, да су анкесом 4 Дејтонског споразума и из њега произашлог Устава - институције културе у надлежности ентитета. Уставом ФБиХ у надлежности Кантона, што је потврдио и тамошњи ентитетски Уставни суд Одлуком из септембра 2010. године. Заборавио је и да законима и нижим актима кантони и ентитети финансирају културне посленике, бирају им управне и надзорне одборе. Заборавио је и на ранију одлуку Савјета министара БиХ према којој је спорни меморандум о финасирању институција културе незаконит. Заборавног министра, усмено, писмено и константно упозораво је његов замјеник.

- Писаним путем сам обавијестио Османовића да ми излазимо из свог оквира правне надлежности Министарства цивилних послова. Одговор нисам добио. Тражио сам изјашњење Савјета министара о питању именовања управних и надзорних одбора - рекао је Ђорђе Милићевић.

Ни са те адресе нема одговора. Савјет министара припрема буџет за сљедећу годину. У њему, незванично, сарајевски мецена озбиљно рачуна на 2,2 милиона КМ које је обећао меморандумом, за седам омиљених му културних институција. И то као редовну буџетску ставку, науштрб грантова једнако доступних свим културним посленицима у БиХ. Замјеник министра поноио је да се институције културе на нивоу БиХ могу финансирати искључиво путем грантова. 

Ако изостане поново реаговање Савјета министара БиХ и приликом усвајања буџета у бх. парламенту, српских посланика и делегата, седам сарајевских величанствених, Османовић ће незаконито да смјести под бх. окриље. Жеља која је у Сарајеву тињала свих претходних година. Бивши министар цивилних послова Средоје Новић каже да то траје већ 10 - 15 година. Он је истакао да ако Савјет министара жели да буде орган извршне власти, онда мора да поништи такав меморандум.

Већ је морао. Сат или дан након што је јавно потписан. Али није. А министар – мецена не крије. Опет јавно и отворено планира да путем сарајевске седморке поведе и покоју институцију културе из Бањалуке и Мостара. Жели ли тиме да створи подлогу за неко будуће министарство културе на нивоу БиХ, о томе чини се само појединци размишљају.