latinica  ћирилица
28/08/2015 |  19:30 | Аутор: СРНА

Посланици СДА у ПС БиХ траже реформу странке

Посланици СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Шемсудин Мехмедовић, Сенад Шепић, Садик Ахметовић и Салко Соколовић упутили су писмо предсједнику СДА Бакиру Изетбеговићу у којем захтијевају реформу странке.
Главни одбор СДА (foto: sda.ba) -
Главни одбор СДА (foto: sda.ba)

Ова четири посланика СДА у Представничком дому, који се већ дуже вријеме залажу за реформе у партији, у писму траже демократизацију унутарстраначких процедура, што се прије свега огледа у увођењу принципа "један члан, један глас".

Тражи се и измјена изборних процедура унутар СДА да би биле спријечене изборне преваре и крађе које су се, сматрају ови посланици, десиле током посљедњег изборног циклуса и Конгреса СДА.

Они траже и да се члановима који убудуће остваре добар резултат на изборима омогући већи степен утицаја на одлучивање унутар странке.

У писму се наводи да је циљ реформи учинити СДА модерном европском странком народњачког опредјељења, јављају федерални медији.

Посланици СДА, који су потписали писмо, не желе никакве функције унутар странке чије је руководство изабрано на посљедњем конгресу који сматрају недемократским.

Навели су и приједлоге реформи на којима би требало да инсистира СДА у структурама власти у којима учествује.

Захтијева се рад на изградњи и јачању правне државе, борби против криминала и корупције, као и наставак европског пута БиХ.

Од Изетбеговића се очекује да се што прије изјасни о овим приједлозима, а о писму би требало да се одредите и други органи СДА.

Прије неколико седмица Изетбеговић је новинарима рекао да ће се одредити о писму када га добије.

Генерални секретар СДА Амир Зукић рекао је да ће органи странке разматрати све оно што им буде упућено.