latinica  ћирилица
26/08/2015 |  20:55 | Аутор: СРНА

Звиздић: ЕБРД позван да буде дио економског опоравка земље

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић данас је у Бечу, током сусрета са делегацијом Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/, позвао ову финансијску институцију да буде дио економског опоравка БиХ.

У саопштењу Савјета министара БиХ наводи се да је Звиздић, током сусрета са делегацијом ЕБРД-а коју је предводио предсједник Сума Чакрабарти, истакао да је ова институција најзначајнији институционални улагач у обнову и развој БиХ.

Он је изразио подршку даљим активностима ЕБРД-а и упознао Чакрабартија о политичкој и привредној ситуацији у земљи, као и о приоритетима рада Савјета министара БиХ.

Разговарано је о модалитетима инфраструктурних пројеката и предложено је неколико подручја у којима би партнер био ЕБРД.

Истакнуте су области које су битне за економски развој БиХ и региона попут енергетике, туризма, путне инфраструктуре, пољопривреде, приватног сектора.

С циљем унапређења економског предузетништва у БиХ, Звиздић је предложио да ЕБРД буде кључни партнер у формирању фонда за помоћ у финасирању малих и средњих предузећа.

Чакрабарти је дао пуну подршку овој идеји, најавивши да ће је у наредном периоду и размотрити.

Предсједник ЕБРД-а позвао је Звиздића на конференцију у Лондону у фебруару 2016. године, а предсједавајући Савјета министра БиХ предложио је да сљедећи годишњи састанак ЕБРД-а 2017. године буде одржан у Сарајеву.

Састанку са делегацијом ЕБРД-а у Бечу присуствовали су и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и министар транспорта и комуникација БиХ Славко Матановић.