latinica  ћирилица
26/08/2015 |  17:47 | Аутор: РТРС

Има ли БиХ одговор на безбједносни изазов? (ВИДЕО)

Иако још није на удару избјегличког таласа и БиХ страхује за своју границу. Додатну пријетњу представљају њени држављани који се налазе на страним ратиштима.

Због опасности да су у километарским колонама, баш они - припадници Исламске државе, појачана је контрола на граничним прелазима. Да ли је ли БиХ спремна да одговори хуманитарном и безбједносном изазову?

БиХ се неће бранити бодљикавом жицом, нити тјерати измучене избјеглице воденим топовима, али ће због повратника са сиријског ратишта морати да ангажује све безбједносне службе. Полицијски званичници не искључују могућност ни новог терористичког напада на институције и објекте у којима се налази много људи. Ако се избјегличка криза пренесе у БиХ, директор Полиције Републике Српске Гојко Васић каже да се у цијелу причу морају укључити и друга министарства.

- Ако мигранти дођу потребан је адекватан простор и возила којим их можемо превести са границе, јер се не могу слободно кретати нашим просторима док их не идентификујемо - рекао је Васић.

Полицијски званичници не крију да је границу тешко контролисати. Само гранични појас између Србије и подручја Бијељине износи 85 километара.

Драган Кулић, из Теренске канцеларије Сјевероисток, каже да ако миграциони ток крене у правцу БиХ, могуће је да читава граница са Србијом буде угрожена.

- Без обзира на све то, ми се припрамамо као да ће тај миграциони ток бити на нашој страни - каже Кулић.

Нико од стручњака и надлежних није хтио да лицитира бројем лажних миграната, али су сви сагласни да их има довољно да начине штету. Ако талас избјеглица запљусне БиХ, поучен искуством, стручњак за безбједност Предраг Ћеранић није оптимиста да ће се БиХ у томе снаћи.

- Талас избјеглица је више у смислу промјене демографске структуре становништва земаља у које су се они упутили, а када је у питању тероризам Исламска држава је најавила нападе у Македонији, Србији, БиХ - каже Ћеранић.

Док год се мигранти с Блиског истока не желе задржати на овим просторима - нема разлога за бригу, сматрају упућени.

Мирослав Лазански упозорава да ће службе безбједности у БиХ и Србији морати да обрате пажњу на оне мигранте који изразе жељу да остану на овим просторима, јер су они безбједносно интересанти.

Србија је потписница и Споразума о реадмисији са европском породицом. То значи, да ће се мигранти који не успију ријешити свој статус у Еворпи – вратити у земљу из које су ушли у Европску унију. Без обзира што "пут очајника" води преко Грчке – Србија ће морати да испоштује обавезе из споразума.