latinica  ћирилица
26/08/2015 |  17:08 | Аутор: СРНА

На Суду БиХ свједок рекао да остаје вјеран ИД

Заштићени свједок "Б1", држављанин БиХ, рекао је данас у Суду БиХ на суђењу Хусеину Боснићу, оптуженом за јавно подстицање на терористичке активности, да се на сиријском ратишту борио на страни Исламске државе и да јој је и даље вјеран.
Билал Боснић на суду - Фото: РТРС
Билал Боснић на судуФото: РТРС

Свједочећи на позив Тужилаштва, свједок је потврдио да је био припадник јединице "Јахачи", која се на сиријском ратишту борила против режима Башара ал Асада и Курда.

Он је рекао да је у тој јединици у Азазу, гдје је боравио 2013. и 2014. године, било двадесетак држављана БиХ који су се борили на страни Исламске државе.

- У јединицама "Мухаџир" и "Енсарај" у Хаирдану борило се 30 Босанаца. И ја сам се једно вријеме са њима борио - рекао је свједок, додајући да је на сиријском ратишту погинуло двадесетак држављана БиХ.

Он је посвједочио да је прије одласка у Сирију видио Боснића на предавањима у Босанском културном центру, џамији краља Фахда и једном меџлису у Сарајеву, те да је на тим мјестима виђао и Нусрета Имамовића.

Свједок каже да су Боснић и Имамовић били ауторитети и да су на тим предавањима говорили о начину практиковања вјере који се проводио у џамији краља Фахда, сарајевском меџлису, Ошвама, као и у Сирији, а који се разликује од уобичајеног.

Он наводи да су предавања била отворена за јавност и да је видио да су снимана. Свједок је испричао да је једанпут неко забранио предавање у џамији краља Фахда, али да не зна ко је то учинио.

- Прије одласка у Сирију, требао сам имати тескију /препоруку/ којом се доказује да си истински борац за ислам. Добио сам је од Имамовића, који је данас у Сирији. По доласку у ту земљу, халифи Ел Багдадију даје се завјет на вјерност Исламској држави. Ја још стојим иза ње - рекао је свједок.

Он каже да је чуо да је тескије давао и Боснић, али да не зна да ли ју је од њега добио неко од двадесетак држављана БиХ. Свједок тврди да му нико није рекао да га је Боснић послао у Сирију. Навео је да се у БиХ вратио јер "у Сирији има свега", те да се десило "крвопролиће између браће" што није очекивао.

Потврдио је да и данас има контакте са неким од држављана БиХ који се још боре на страни Исламске државе. Свједок је навео да је по повратку у БиХ са сиријског ратишта на Јутјубу гледао предавања на којима је Боснић говорио да треба бити вјеран ИД и да се сви муслимани требају придружити "борби на Алаховом путу".

Суђење Боснићу биће настављено 2. септембра, саслушањем новог свједока одбране.