latinica  ћирилица
26/08/2015 |  17:00 | Аутор: РТРС

Стопиран извоз млијека из БиХ у ЕУ (ВИДЕО)

Европска комисија одгодила је примјену Одлуке извоза млијека из Босне и Херцеговине у Европску унију.

Ову Одлуку за РТРС потврдио је Љубомир Калаба, директор Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Став ЕК потврдио је и Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ. Он је за Срну појаснио да је надлежни комитет Европске комисије доставио БиХ писану потврду да је једна чланица ЕУ уложила приговор на стављање БиХ на позитивну листу земаља којима је одобрен извоз млијека и млијечних производа у ЕУ.

"На наше инсистирање да нам саопште о којој је земљи ријеч нисмо добили потврду.
Обавијестили су да не саопштавају име и да је то уобичајена пракса", истакао је Шаровић, не желећи да коментарише спекулације да је ријеч о Хрватској.

Он очекује да ће наредних дана бити познато име земље која је уложила жалбу и разлоге због чега је то учинила.

"Моја претпоставка је да је то учињено због страха од конкуренције унутрашњем тржишту те земље", навео је Шаровић.

Према његовим ријечима, БиХ је обавијештена да ће надлежни комитет Европске комисије до 16. септембра расправљати о приговору те земље, до када ће и бити одгођен почетак извоза млијека и млијечних прозивода из БиХ у ЕУ.

ИЗВОЗА МЛИЈЕКА НЕМА ДО 16. СЕПТЕМБРА

Мљекаре из БиХ којим је Европска комисија данас суспендовала извоз неће моћи млијеко и млијечне производе пласирати на тржиште ЕУ до 16. септембра, када ће то питање разматрати надлежна секција Сталног одбора за ланац исхране и здравље животиња, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Из Делегације ЕУ у БиХ саопштено је да је Европска комисија укључила ову тачку у дневни ред сљедећег састанка надлежне секције Сталног одбора за ланац исхране и здравље животиња, који ће бити одржан 16. септембра, када ће бити разговарано о овом питању.

То значи да док ови разговори не буду одржани, мљекаре укључене у листу нису у могућности да извозе млијеко и млијечне производе у ЕУ.