latinica  ћирилица
26/08/2015 |  13:59 | Аутор: СРНА

Комисије за европске интеграције: Ојачати службу за праћење рада

Заједничка комисија за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву оцијенила да у складу са интензивирањем процеса европских интеграција треба ојачати службу које прати рад ове комисије.
Зграда Парламентарне скупштине БиХ - Фото: илустрација
Зграда Парламентарне скупштине БиХФото: илустрација

У том циљу од колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ биће затражено да се секретаријат Комисије за европске интеграције до краја године појача једним службеником из парламента, што омогућава и Правилник о систематизацији.

У расправи о овом питању предсједавајући Комисије Никола Ловриновић предложио је и формирање посебног сектора за европске интеграције при парламенту БиХ, чему се успротивио српски делегат у Дому народа и члан Комисије Небојша Радмановић.

- Уважавајући значај европских интеграција и онога што нас чека сматрам да је неоправдано да тражимо формирање сектора - рекао је Радмановић и као аргумент навео да ће и остале парламентарне комисије кренути тим путем.

Радмановић очекује да би такву иницијативу покренула одмах и комисије које се баве безбједношћу.

- Појавиће се они који ће тражити сектор за НАТО - рекао је Радмановић, оцијенивши да је реално тражити да се постојећи секретаријат појача једним бројем људи.

Са Радмановићевим мишљењем да нема потребе да се формира посебан сектор за европске интеграције сложила се и посланик СДС-а у Представничком дому и члан Комисије Александра Пандуревић.

Њен став је да секретаријат Комисије за европске интеграције треба појачати искључиво интерним премјештајем некога од већ запослених у паламенту БиХ.

- Ако европске интеграције крену у правом правцу, лако ће бити формирати сектор - рекла је Пандуревићева истичући да на основу досадашњих искустава сумња у то.

Са принципом попуњавања секретаријата Комисије интерним премјештајем сложила се и Нермина Капетановић, посланик СДА у Представничком дому, док је Халид Гењац затражио да то буде неко са знањем енглеског језика и познавањем процеса европских интеграција.

Комисија данас није подржала иницијативу посланика СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сенада Шепића да Представнички дом задужи Колегијум овог дома да квартално у припреми и утврђивању дневног реда сваке сједнице уврсти информацију о напретку у процесу испуњавања услова БиХ на европском путу.

Првобитно је Шепић тражио да то буде обавезна тачка дневног реда сваке сједнице, али је у консултацији са члановима Комисије за европске интеграције промијенио да то буде свака три мјесеца.