latinica  ћирилица
26/08/2015 |  10:33 | Аутор: СРНА

Марковићева разговарала са министром иностраних послова Азербејџана

Члан Сталне делегације парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милица Марковић, која у својству извјестиоца Савјета Европе борави у вишедневној посјети Азербејџану, са више је званичника ове земље међу, којима и министром иностраних послвоа Елмаром Мамудуровом, разговарала о проблему снабдијевања региона Нагорно Карабах.

Током састанака, одржаних с циљем прикупљања информација за израду извјештаја о теми "Становници у пограничним регијама Азербејџана којима је намјерно прекинуто снабдијевање водом", Марковићева се упознала о званичном ставу власти Азербејџана у вези са тим проблемом, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Сви представници Владе Азербејџана констатовали су да је питање кориштења воде, како за пиће тако и за наводњавање у пољопривреди, есенцијално важно за становнике пограничних регија, те нагласили да Азербејџан издваја много новца за субвенције и за компензације становништву због немогућности да користе природне изворе воде из резервоара Сарсанг.

И представници Државне агенције Азербејџана за управљање ресурсима воде, с којима је Марковићева такође разговарала, упозорили су да проблем намјерног прекидања снабдијевања водом за пиће становника у пограничним зонама у Нагорно Карабаху, које нису под контролом Азербејџана, траје већ 20 година и да Азербејџан очекује да се тај проблем ријеши мирним путем и на међународном нивоу.

Марковићева се срела током ове посјете и са члановима делегације Азербејџана у Парламентарној скупштини Савјета Европе, као и са представницима цивилног друштва те земље.

На тим састанцима констатовано је да проблеме треба у извјештају представити онаквим какви јесу, те упознати Савјет Европе о размјерама и посљедицама тих проблема.

У наставку посјете Марковићева ће боравити и у шест дистрикта, односно градова у пограничној зони Нагорно-Карабах између Азербејџана и Јерменије.