latinica  ћирилица
26/08/2015 |  10:28 | Аутор: СРНА

Подигнута оптужница против Суада Рамића

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Суада Рамића који се терети за ратни злочин против хрватског цивилног становништва почињен 1992. године на подручју општине Горњи Вакуф.
Суд БиХ (архива) -
Суд БиХ (архива)

Рамић се терети да је као припадник такозване Армије БиХ током оружаног сукоба са припадницима Хрватског вијећа одбране /ХВО/ на подручју Горњег Вакуфа кршио одредбе Женевске конвенције о заштити грађанских лица за вријеме рата.

Оптужени се терети да је у јулу 1992. године, заједно са другим припадницима такозване Армије БиХ, из возила које су зауставили испред Ватрогасног дома насилно извео два мушкарца хрватске националности и физички их малтретирао.

Након тога су их уз константно физичко малтретирање одвели до угоститељског објекта, у који је, у међувремену, доведен већи број хрватских цивила, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Рамић се терети да је, заједно са другим припадницима такозване Армије БиХ, заробљене цивиле извео из угоститељског објекта и спровео у базен поред објекта, гдје су их приморали да се у чучећем положају окрену према зиду базена, а потом су из ватреног оружја пуцали према њима.

Према оптужници, Рамић је приморао заробљенике да пливају у празном базену, пуцајући у њиховом правцу, што је код ових лица изазвало јаку душевну и физичку бол.

Заробљени цивили су били присиљени да носе гранате на линије фронта, након чега су их затворили у подрум куће.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.