latinica  ћирилица
07/07/2015 |  17:31 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Полиција Унско-санског кантона прекинула штрајк

Полицајци Унско-санског кантона прекинули су штрајк након што су данас представници њиховог синдиката са Владом Кантона потписали Споразум о замрзавању штрајка.
Полиција Федерације БиХ - Фото: klix.ba
Полиција Федерације БиХФото: klix.ba

Предсједник Синдиката полицајаца УСК Махмут Алагић и министар унутрашњих послова УСК Сенад Кљајић рекли су да је полиција одмах почела са радом и да ће рад бити организован прековремено, саопштено је из прес службе кантоналне владе.

Припадници МУП-а УСК ступили су у генерални штрајк 29. јуна због неиспуњавања потписаног споразума са кантоналном Владом.

Синдикат полиције тражи исплату три накнаде за топли оброк и 12 за превоз из прошле године, а Влада не може да обезбиједи потребна средства док не буде окончана процедура за добијање краткорочног кредита.

Након потписивања споразума, премијер Кантона Изудин Сарачевић, те ресорни министри финансија, образовања, унутрашњих послова и правосуђа одржали су заједнички састанак са представницима синдиката свих буџетских корисника.

Они су информисани да ће средства из краткорочног кредита, у износу од седам милиона КМ, сутра бити оперативна и да ће тада започети исплате дијела затечених дуговања.

Биће исплаћено шест накнада за топли оброк за период октобар 2014. - март 2015. године, а потом накнаде за превоз за 2014 те плате за мај.

Сарачевић је у разговору са представницима синдиката нагласио да средства из дугорочног кредита у износу од 16,5 милиона КМ остају намијењена за покривање затеченог дефицита и да ће приоритет за исплате накнада имати припадници борачке популације и социјална давања.

Договорено је да разговори са синдикатима буду настављени како би била заједнички дефинисана могућа рјешења за уштеде и превазилажење финансијске кризе на подручју УСК-а.