latinica  ћирилица
07/07/2015 |  15:37 | Аутор: СРНА

Акција "ЦД": Салчиновићу предложен притвор, Сејдићевој мјере забране

Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ приједлог за одређивање једномјесечног притвора за Вехбију Салчиновића, осумњиченог за организовани криминал у вези са трговином људима.
Акција СИПА-е "ЦД" - Фото: Screenshot
Акција СИПА-е "ЦД"Фото: Screenshot

Мјера притвора предложена је због основане бојазни да би Салчиновић, уколико би се нашао на слободи, могао уништити, сакрити, измијенити или фалсификовати доказе или трагове важне за кривични поступак.

Притвор је предложен и због бојазни да би могао ометати кривични поступак утицајем на свједоке, саучеснике или прикриваче, као и да би пуштањем на слободу наставио са вршењем ових и других кривичних дјела, довршио кривична дјела за која се сумњичи овом истрагом или починио ново кривично дјело.

Тужилаштво је саопштило да је за друго осумњичено лице, Суваду Сејдић, упућен приједлог за одређивање мјере забране.

Тужилаштво предлаже да Суд БиХ осумњиченој изрекне мјере забране напуштања боравишта и забране путовања уз привремено одузимање путних исправа, забрану издавања нових путних исправа и забрану кориштења личне карте за прелазак границе БиХ.

Предложена је и обавеза њеног повременог јављања одређеном органу у најближу полицијску станицу према мјесту пребивалишта.

Салчиновић и Сејдићева су под истрагом у оквиру предмета кодног назива “ЦД“, који се води против већег броја особа осумњичених за кривична дјела организовани криминал у вези са кривичним дјелима трговина људима, прање новца и кријумчарење људи.

Салчиновић се терети и за кривично дјело насилничко понашање и недозвољено држање оружја или експлозивних материја, а Сејдићева за давање дара и других облика користи.

Салчиновића и Сејдићеву ухапсили су јуче полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ у наставку активности у оквиру предмета кодног назива “ЦД“, након што су им се претходно предали.

Тужилаштво БиХ, заједно са заједничким истражним тимом, интензивно наставља даље активности у циљу разоткривања свих починилаца кривичних дјела у оквиру овог предмета, те спречавању, сузбијању организованог криминала и кажњавању трговине људима ради просјачења и радне експлоатације, наводи се у саопштењу./