latinica  ћирилица
07/07/2015 |  14:42 | Аутор: СРНА

Изрицање пресуде Чаушевићу 15. јула

Апелационо вијеће Суда БиХ изрећи ће у сриједу, 15. јула пресуду Харису Чаушевићу, оптуженом за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну 27. јуна 2010. године.
Харис Чаушевић - Фото: архив
Харис ЧаушевићФото: архив

У Суду БиХ данас је окончано изношење завршних ријечи одбране и оптуженог Чаушевића, који су затражили доношење ослобађајуће пресуде.

Чаушевићев бранилац Ифет Ферагет тврди да је одбрана изведене доказе Тужилаштва БиХ, прије свега исказ свједока Аднана Харачића, демантовала низом других доказа.

Ферагет каже да налази вјештака, а прије свега ДНК анализе, нису потврдиле да се на било којем предмету у вези са овим кривичним дјелом налазе трагови оптуженог.

Он је навео да је и претрес Чаушевићеве куће два мјесеца након догађаја, без присуства адвоката и писане наредбе Суда, био незаконит.

Ферагет је као најкрупнију повреду поступка навео то што Тужилаштво никада није објавило доказе, који, како тврди, одбрани никада нису достављени до краја.

Оптужени Чаушевић је у завршној ријечи навео да је Тужилаштво поступало пристрасно и селективно, те да се тужилац Дубравко Чампара "смијао његовим ранама".

Чаушевић је рекао да је живио часно и поштено, да никада није имао проблема са полицијом и да је поштовао све поштене полицајце. "Једину казну од 200 КМ платио сам за вербални деликт у џамији, гдје сам се противио одласку наших људи да ратују у Ираку", рекао је Чаушевић.

Он тврди да су изјаве појединих свједока режиране, те да је Тужилаштво измислило причу да је добар пријатељ са Аднаном Харачићем, да би га омаловажило као грађанина.

Чаушевић сматра да је оптужница базирана на индицијама, а највише на жељама, те да се тужилац "у недостатку доказа служио обмањивањем".

"Тужилаштво ми систематски уништава живот и тражим да будем ослобођен јер нисам починио кривично дјело за које ме терете", рекао је Чаушевић на крају рочишта.

Изрицање пресуде заказано је за 15. јул у 14.30 часова, најавио је предсједавајући судског вијећа Тихомир Лукес.

Чаушевић је оптужен за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну, у којем је погинуо полицајац Тарик Љубушкић, тешко повријеђена Едина Хиндић, а лакше рањено још пет њихових колега.

Чаушевићу се суди у поновљеном поступку након што му је, због повреда поступка, укинута првостепена пресуда којом је био осуђен на 45 година затвора.